Μενού
trofimo zymosis
Τρόφιμα ζύμωσης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Τα ζυμωμένα τρόφιμα και ποτά ανέδειξε η Lauren Lepley, ειδική ευεξίας και διατροφικός σύμβουλος, ότι μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς όπως είπε «περιέχουν ευεργετικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά». 

Σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς τα βακτήρια που βρίσκονται εντός του, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και συνεπώς στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως αναφέρει η Lauren Lepley, ειδική ευεξίας και διατροφικός σύμβουλος, στην Express το ίδιο μπορεί να ισχύει και με τον καρκίνο, που αποτελεί από τις αιτίες θανάτου ανά τον κόσμο. Πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Η Lauren Lepley, η οποία επέζησε από μελάνωμα τρίτου σταδίου (καρκίνος του δέρματος), δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο των τροφίμων με ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου, επειδή περιέχουν ευεργετικά βακτήρια, γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πρόληψης του καρκίνου».

«Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερο και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα» συμπλήρωσε επίσης.

Τέσσερα θαυματουργά τρόφιμα και ποτά

«Το κεφίρ είναι ένα ποτό που παράγεται από γάλα, έχει υποστεί ζύμωση και προέρχεται από τα βουνά του Καυκάσου», είπε.

«Παρασκευάζεται με τη ζύμωση του γάλακτος με κόκκους κεφίρ, οι οποίοι είναι ένας συνδυασμός ζύμης και βακτηρίων. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος".

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medical Oncology το 2017, ανέφερε ότι το κεφίρ έχει «αντικαρκινικές ιδιότητες». «Πολλές μελέτες αποκάλυψαν ότι το κεφίρ δρα σε διάφορους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, τα κακοήθη Τ λεμφοκύτταρα, ο καρκίνος του μαστού και το καρκίνωμα του πνεύμονα».

2) Μίσο

Σχετικά με το Μίσο που είναι μία ζυμωμένη πάστα σόγιας είπε πως «χρησιμοποιείται συνήθως στην ιαπωνική κουζίνα. Παρασκευάζεται με τη ζύμωση σόγιας με αλάτι και κοτζί, που είναι ένα είδος μύκητα».

«Το Μίσο είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων και περιέχει επίσης ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη». Μάλιστα, έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Toxicologic Pathology το 2013, διαπίστωσε ότι το μίσο ανέστειλε την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους.

3) Νάττο

Όσον αφορά το Νάττο εξήγησε ότι «είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που παρασκευάζεται από ζυμωμένα φασόλια σόγιας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες».

Το 2020 μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στην Ιαπωνία δημοσίευσε μια εργασία στο BMJ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «υψηλότερη πρόσληψη» προϊόντων σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένων των natto και miso, σχετίζεται με «χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας».

4) Κομπούχα

Σε ό,τι αφορά το Κομπούχα τόνισε πως «είναι ένα ποτό που παράγεται από τσάι, αλλά έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται με ζύμωση ζαχαρούχου τσαγιού με συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζύμης».

«Είναι πλούσιο σε προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος». Μια μελέτη, από το Journal of Education and Health Promotion το 2021, αποκάλυψε ότι η κομπούχα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.