Μενού
fagita
Φαγητά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι ειδικοί και μεταξύ άλλων η καρδιολόγος, Ελίζαμπεθ Κλοντάς, μοιράστηκε τα τρία τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά και την προστασία της καρδιάς.

Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται, όπως αναφέρει η Express, ως «μεγάλη φαν των τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες» και εξηγεί για ποιο λόγο τα συγκεκριμένα τρόφιμα κάνουν καλό στους ανθρώπους. 

Τι είπε η γιατρός

«Ως καρδιολόγος, λέω πάντα στους ασθενείς ότι η μείωση της "κακής" χοληστερόλης LDL [χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη] μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολλές τροφές έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και την τραβούν έξω από το σώμα πριν φτάσει στην κυκλοφορία», είπε ο γιατρός.

Τα τρόφιμα που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Με αυτό κατά νου, η γιατρός συνέστησε σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από χοληστερίνη να ενσωματώσουν τη βρώμη στη διατροφή τους.

«Έχω πάντα στην κουζίνα μου βρώμη και συνήθως τρώω μισό φλιτζάνι την ημέρα» δήλωσε ο Δρ Κλόντας.

«Δεν είναι μόνο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά περιέχει και πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης».

Ενώ η βρώμη μπορεί να γίνει μέρος ενός υγιεινού μενού πρωινού, υπάρχει ένα άλλο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε στα γεύματα και τα δείπνα σας.

Παρόλο που στην Ελλάδα αρκετοί το βλέπουν όπως ο «διάολος το λιβάνι», το ρεβίθι έχει πάρα πολλά οφέλη στην υγεία μας.

«Είναι γεμάτο με κάλιο και μαγνήσιο, και τα δύο σημαντικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης» δήλωσε η καρδιολόγος.

Όσον αφορά τα σνακ, η γιατρός πρότεινε να τρώμε μια χούφτα αμύγδαλα, καθώς μπορεί να σας προσφέρει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνη Ε.

Τέλος στο βούτυρο

«Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι πράγματα όπως το λιπαρό και επεξεργασμένο κρέας, οι πίτες και τα γλυκά, το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και το λάδι καρύδας».

Μπορεί να υπάρχουν απλές διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του βουτύρου (με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά) με επάλειψη από φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, αν τρώτε κρέας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κανονικό κιμά με επιλογές με λιγότερα λιπαρά. Ακόμη καλύτερα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας με ψάρι, γαλοπούλα ή κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Οι φυτικές επιλογές είναι επίσης προτιμότερες από το κόκκινο κρέας, όπως οι φακές, η σόγια ή το Quorn.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA