Μενού
ponokefalos
Πονοκέφαλος | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος έχει συχνά ασαφή συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της νόσου. Αν και είναι εύκολο να εντοπίσετε κάποιες μικρές αλλαγές, θα μπορούσαν, ωστόσο, να υποδεικνύουν πως η κατάσταση δεν βαίνει καλώς.

Σύμφωνα με την Dr Deborah Lee, από το Dr Fox Online Pharmacy, το πώς νιώθετε μόλις ξυπνάτε το πρωί μπορεί να περιέχει κάποιες ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά. Συγκεκριμένα, οι πονοκέφαλοι και ο βήχας που γίνονται «χειρότεροι το πρωί» θα μπορούσαν να αποτελέσουν «red flags» που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν.

Πρωινός πονοκέφαλος

Η γιατρός εξηγεί στην Express ότι ένας όγκος στο κεφάλι προκαλεί «χαρακτηριστικούς» πονοκεφάλους που γίνονται ακόμη χειρότεροι τα πρωινά. Η Dr Lee είπε: «Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι τη νύχτα, το εγκεφαλονωτιαίο υγρό συσσωρεύεται στον εγκέφαλο καθώς ο όγκος εμποδίζει τη φυσική του κυκλοφορία. Αυτό αποτυπώνεται νωρίς το πρωί, όταν σηκώνεστε, μέσω ενός δυνατού πονοκεφάλου, ο οποίος τείνει να βελτιώνεται όσο περνάει η μέρα».

Σύμφωνα με μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, περίπου το 77% των ασθενών με καρκίνο στον εγκέφαλο υποφέρουν από πολύ δυνατούς πονοκεφάλους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αγγλία (ΝΗS) εξηγεί ότι το βασικό σημάδι ενός τέτοιου πονοκεφάλου είναι ότι γίνεται αισθητός και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας.

Η γιατρός σημείωσε ότι ενώ το νιώθετε και στις δύο πλευρές, ο πόνος μπορεί να είναι «χειρότερος στην πλευρά του όγκου». Και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με πονοκέφαλο δεν θα έχουν όγκο στον εγκέφαλο».

Ωστόσο, είναι σημαντικό όταν έχετε νέα συμπτώματα που σας ανησυχούν, να ελέγχονται από γιατρό, συμβουλεύει η γιατρός.

Άλλα ενδεικτικά σημάδια για κάποιον όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, αίσθημα αδιαθεσίας, αλλαγές προσωπικότητας, υπνηλία, απώλεια μνήμης, μούδιασμα και αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολία στην ομιλία και αλλαγές στην όραση.

Γιατί ο βήχας δεν είναι τόσο αθώος

Ο βήχας θεωρείται ένα από τα βασικά σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να είναι χειρότερο τα πρωινά.

H Dr Lee αναφέρει: «Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό για την προστασία των μολυσματικών οργανισμών από το να εισέλθουν στους πνεύμονες. Στον καρκίνο του πνεύμονα, ο όγκος μπορεί να εμποδίζει εν μέρει τον αεραγωγό και να παγιδεύει βλέννα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές και συνήθως έχουν βήχα καπνιστή που είναι επίσης συχνά πιο ενοχλητικός τα πρωινά. Τη νύχτα ενώ κοιμάστε, το στόμα και οι ανώτεροι αεραγωγοί σας μπορεί να στεγνώσουν και να γίνουν ευερέθιστοι».

Αν και ο πρωινός βήχας δεν εγγυάται απαραίτητα ότι έχετε τη θανατηφόρα πάθηση, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ελεγχθείτε από γιατρό.

Η Dr Lee συνιστά να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ειδικά εάν έχετε βήχα για τρεις εβδομάδες που δεν υποχωρεί.

«Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, βήχα με αίμα, δύσπνοια ή γενικά αίσθημα αδιαθεσίας», πρόσθεσε.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.