Μενού
maska
Μάσκα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί έναν κατάλογο «ασθενειών προτεραιότητας» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία. Οι περισσότερες από τις ασθένειες είναι ήδη γνωστές, καθώς πρόκειται για τον Έμπολα, τον SARS και τον Ζίκα, όμως η τελευταία καταχώρηση έχει το τρομακτικό όνομα «Νόσος Χ».

Ο όρος «Νόσος Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη με αιτία τις ανθρώπινες λοιμώξεις. Ως νέος παράγοντας ασθένειας, είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή άλλο παράγοντα, είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια, ενώ οι θεραπείες ενδέχεται να είναι λίγες.

«Αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία», δήλωσε στην Telegraph ο Dr. Richard Hatchett, του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Επιδημικής Ετοιμότητας. «Αυτό είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε. Αυτή είναι η Νόσος Χ». Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο «Νόσος Χ» το 2018.

Ένα χρόνο αργότερα, καθώς ο κορονοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα, ο κόσμος έγινε μάρτυρας μιας θανατηφόρας πανδημίας που προκλήθηκε από έναν νέο ιό. Είχε ήδη εμφανιστεί μια ασθένεια Χ.

«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός συμβάντος της Νόσου Χ που βρίσκεται προ των πυλών», δήλωσε στη National Post ο Dr. Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

«Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα», πρόσθεσε ο Chatterjee.

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη «Νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχέεται για να μολύνει τους ανθρώπους.

Ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και η COVID-19 ήταν ζωονοσογόνες επιδημίες. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πηγές ασθενειών, καθώς και η βιοτρομοκρατία, θα μπορούσε να είναι η αιτία της επόμενης πανδημίας.

«Η πιθανότητα ενός κατασκευασμένου παθογόνου για την πρόκληση πανδημίας δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί», δήλωσαν οι συγγραφείς ενός άρθρου του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.

«Η απελευθέρωση τέτοιων παθογόνων, είτε μέσω εργαστηριακών ατυχημάτων είτε ως πράξη βιοτρομοκρατίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική Νόσο Χ και έχει επισημανθεί ως παγκόσμιος καταστροφικός κίνδυνος», προσθέτουν οι συγγραφείς.

Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι» που έχουν εγκλωβιστεί στους παγετώνες των πόλων για αιώνες, αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος.

Ακόμα στον κατάλογο προτεραιότητας του ΠΟΥ περιλαμβάνονται ο ιός του Μάρμπουργκ, ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipaviral, ο πυρετός Rift Valley και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μιας επιδημίας της Νόσου Χ, ιατρικοί εμπειρογνώμονες παγκοσμίως ζητούν επιτακτικά την αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη της επιτήρησης και της έρευνας σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες πανδημίας.

«Η πανδημία COVID-19 δεν ήταν η πρώτη που σκόρπισε τον όλεθρο στον κόσμο και δεν θα είναι η τελευταία», τόνισαν οι συγγραφείς του άρθρου του Infection Control & Hospital Epidemiology. «Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο ξέσπασμα το συντομότερο δυνατό».