Μενού
giatros
Γιατρός | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το να εντοπίσει κανείς πρώιμα οποιαδήποτε μορφή καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, καμία φορά υπάρχουν συμπτώματα που - κυριολεκτικά - περνούν κάτω από τα «ραντάρ». 

Και αυτό είναι το ανησυχητικό σε ό,τι αφορά τον καρκίνο στο πάγκρεας, στον οποίο και τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται από τα αρχικά στάδια. Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς και πιο συγκεκριμένα το 80 με 90% διαγιγνώσκονται όταν ο καρκίνος έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Τα συμπτώματα

«Επειδή παρουσιάζεται τόσο αργά, η πρόγνωση για τον καρκίνο στο πάγκρεας είναι αρκετά ελλιπής» σημειώνει μεταξύ άλλων η δρ. Ντεμπόρα Λι η οποία και καταγράφει τα προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίζονται στον οργανισμό μας σχετικά με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Αυτά είναι συγκεκριμένα:

  1. Συχνοί πόνοι από κράμπες
  2. Διάρροια
  3. Δυσκοιλιότητα
  4. Άλλες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου
  5. Ασυνήθιστο φούσκωμα
  6. Ναυτία

Η κυρία Λι, μιλώντας για τα παραπάνω σημάδια, επισημαίνει σύμφωνα με τη βρετανική express, επικαλούμενη επιστημονικά στοιχεία, πως το 25% των ασθενών τα εμφανίζουν έξι μήνες πριν και την επίσημη διάγνωσή τους. «Και ένα επιπλέον 15% έχει συμπτώματα πριν το εξάμηνο» συμπληρώνει επίσης η καθηγήτρια.

Η γιατρός, συνεχίζοντας, υπογραμμίζει πως «ο κοιλιακός πόνος μπορεί να εμφανιστεί "νωρίς" στη νόσο, ανάλογα με την ακριβή θέση του καρκινικού όγκου».

Και πρόσθεσε: «Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί από την άνω κοιλιακή χώρα στην πλάτη, για παράδειγμα, εάν ο όγκος πιέζει τη σπονδυλική στήλη. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο εάν πιέζει άλλα όργανα ή νεύρα».

Μπορεί να μην είναι και καρκίνος

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι μπορεί τα συμπτώματα να υποδηλώνουν μία θανατηφόρα κατάσταση, δεν αποτελούν τόσο έγκυρη ένδειξη ότι κάποιος έχει καρκίνο στο πάγκρεας. «Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια και συχνά συγχέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου» τόνισε καταληκτικά η κυρία Λι.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.