Μενού
sklirinsi
Σκλήρυνση κατά Πλάκας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελεί ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαταράσσει τη ροή των πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος.

Αν και είναι άγνωστο τι προκαλεί την επίθεση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος στο κεντρικό νευρικό σύστημα που οδηγεί στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η διακοπή των σημάτων επικοινωνίας γίνεται εμφανής με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με το express.co.uk, έως και το 80% των ατόμων που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν σοβαρή κόπωση που επηρεάζει την ικανότητά τους να λειτουργούν στην καθημερινότητά τους.

«Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι μεταβλητά και απρόβλεπτα», προσθέτει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση». Κανένας άνθρωπος όμως δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με κάποιον άλλο.

«Και τα συμπτώματα κάθε ατόμου μπορεί να αλλάξουν ή να κυμανθούν με την πάροδο του χρόνου. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίζει μόνο ένα ή δύο από τα πιο πιθανά συμπτώματα, ενώ ένα άλλο άτομο εμφανίζει πολύ περισσότερα».

Εκτός από την κόπωση, είναι απολύτως πιθανό ο ασθενής να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο περπάτημα. Η «Εθνική Εταιρεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση» εξηγεί ότι οι δυσκολίες στο περπάτημα μπορεί να «σχετίζονται με διάφορους παράγοντες», όπως η αδυναμία, οι συσπάσεις, η απώλεια ισορροπίας, το αισθητηριακό έλλειμμα και η κόπωση.

Οι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί, η δυσκαμψία, τα προβλήματα όρασης και τα προβλήματα ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι ενδεικτικά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Το ένα από τα δύο συμπτώματα είναι τα προβλήματα όρασης που προκαλεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, κακή αντίθεση ή έγχρωμη όραση και επώδυνες κινήσεις των ματιών.

Το δεύτερο σύμπτωμα είναι τα προβλήματα με την ουροδόχο κύστη, η δυσλειτουργία της μπορεί να εμφανιστεί σε ποσοστό έως και 80% των ατόμων με ΣΚΠ.

Άλλα συμπτώματα

Μπορεί επίσης να υπάρξουν γνωστικές αλλαγές και εμφάνιση κατάθλιψης, ιλίγγου και ζάλης. Ένα αποκαλυπτικό σημάδι της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι η «αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» που ιατρικά αναφέρεται ως δυσαισθησία.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εξηγεί: «Η δυσαισθησία είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας. Η "αγκαλιά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας είναι μια αίσθηση συμπίεσης γύρω από τον κορμό που μοιάζει με μανσέτα αρτηριακής πίεσης όταν σφίγγει».

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, σεξουαλικά προβλήματα και φαγούρα.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.