Μενού
kina - koronoios
Κορονοϊός στην Κίνα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη «νόσο Χ» έκαναν, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Οι διευκρινίσεις έρχονται με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια πιο θανατηφόρα πανδημία από αυτή του κορονοϊού.

Τη συζήτηση έχει ξεκινήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2018, με στόχο την προετοιμασία των συστημάτων Υγείας. Η νόσος Χ είναι ένα σενάριο. Ένα σενάριο του ΠΟΥ προκειμένου να προειδοποιήσει τα κράτη να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν μία πανδημία πολύ πιο δύσκολη από αυτή του κορονOϊού.

«Η πανδημία Χ δεν υφίσταται. Δεν θα πρέπει να απασχολεί το κοινό, δεν θα πρέπει να τροφοδοτείται από γιατρούς. Είναι ένα υποθετικό σενάριο εργασίας, αναγκαίο για οποιονδήποτε οργανισμό οφείλει να λειτουργεί προληπτικά, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Δεν υφίσταται η ασθένεια, δεν ξέρουμε τι θα την προκαλέσει και αν θα την προκαλέσει και πότε. Όλα τα υπόλοιπα είναι στην τέχνη της μαντικής», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΙΣ στο περιθώριο συνέντευξης τύπου.

Νωρίτερα ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα: «Δεν ξέρουμε πόσο κοντινό είναι το σενάριο αυτό, αλλά είναι πιθανό, σα να περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί. Δεν ξέρουμε πότε. Οι πανδημίες συμβαίνουν ξανά και ξανά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να σχεδιάζουμε το σύστημα υγείας και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το υγειονομικό προσωπικό θέλει πάνω από δέκα χρόνια για να εκπαιδευτεί», σχολίασε ο καθηγητής.

Προετοιμασία από τον ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημιουργήσει μια σύντομη λίστα με «ασθένειες προτεραιότητας», που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία. Οι περισσότερες είναι ήδη γνωστές, όμως στο τέλος της λίστας περιλαμβάνεται η «νόσος Χ».

Μάλιστα, ο Οργανισμός, σε συνέδριο στη Γενεύη, πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες, ώστε αυτές να πάρουν άμεσα μέτρα και να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας τους.

Ο όρος «Νόσος Χ» χρησιμοποιείται από τον ΠΟΥ για να περιγράψει μια ασθένεια που είναι άγνωστη στην ιατρική επιστήμη με αιτία τις ανθρώπινες λοιμώξεις. Επειδή πρόκειται για έναν νέο παράγοντα ασθένειας, είτε θα είναι ιός, είτε βακτήριο, ή μύκητας ή άλλος παράγοντας, είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια, ενώ οι θεραπείες ενδέχεται να είναι λίγες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA