Μενού
karkinos sto derma
Καρκίνος στο δέρμα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος στο δέρμα προειδοποιεί, με τα σημάδια να είναι εμφανή και συνιστούν άμεση επίσκεψη στον γιατρό. Πώς μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματα στα χέρια και στα δάχτυλά σας.

Η επανειλημμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες του ηλίου είναι η κύρια αιτία για τον μη φυσιολογικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και όπως είναι λογικό κατά τους θερινούς μήνες τα χέρια είναι αυτά που εκτίθενται περισσότερο στις ακτίνες.

«Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος του χεριού» σημειώνει η Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργικής του Χεριού (ASSH), προσθέτοντας πως: «Το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, ένας τύπος καρκίνου του δέρματος, μπορεί να μοιάζει με κόψιμο ή μόλυνση που δεν επουλώνεται».

Η πρόληψη και η πρώιμη αντιμετώπιση

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος εμφανίζεται, ωστόσο, αισιόδοξο πως εάν εντοπιστεί στο αρχικό στάδιο, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Το ίδιο ίδρυμα συμπληρώνει ότι «εάν ο καρκίνος έχει αρκετό χρόνο για να εξελιχθεί, τότε μπορεί να γίνει και πιο "επικίνδυνος"».

Τι είναι τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και πώς μοιάζουν

Τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να εμφανιστούν ως παχιά, τραχιά, φολιδωτά μπαλώματα που μπορεί να έχουν κρούστα ή να αιμορραγούν.

Οι βλάβες, όπως αναφέρει η express, περιβάλλονται από δέρμα που έχει υποστεί ζημιά από τον ήλιο και μπορεί να είναι ρυτιδωμένο ή να έχει αλλαγή στο χρώμα της χρωστικής ή απώλεια ελαστικότητας.

Μερικές φορές το πλακώδες καρκίνωμα μπορεί να μοιάζει με κονδυλώματα ή με ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται πλήρως. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος προσθέτει: «Μερικές φορές τα καρκινώματα πλακωδών κυττάρων εμφανίζονται ως όγκοι που είναι ανυψωμένοι στις άκρες με μια χαμηλότερη περιοχή στο κέντρο που μπορεί να αιμορραγεί ή να προκαλέσει φαγούρα».

Πώς να ελέγξετε για το πλακώδες καρκίνωμα

Όταν παρατηρήσετε κάτι που δεν πάει καλά στο δέρμα σας, σημειώνουν τα ινστιτούτα αντιμετώπισης και πρόληψης του καρκίνου, τότε καλό θα ήταν να κλείσετε ραντεβού με έναν δερματολόγο.

Όπως αναφέρουν, μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια που θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σε έναν ασθενή είναι η εμφάνιση μίας πληγής, η οποία είτε δεν επουλώνει είτε εμφανίζεται σε νέο σημείο.

* Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.