Μενού
αφρικανική σκόνη
Αφρικανική σκόνη στην Αθήνα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τους πολίτες αναμένεται και πάλι να πλήξει η αφρικανική σκόνη, η οποία τις επόμενες ημέρες θα επικρατήσει σε ολόκληρη τη χώρα, την ώρα που η πιο πρόσφατη πρόγνωση για τον καιρό προβλέπει θερμοκρασία μέχρι και 28 βαθμούς Κελσίου. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, ειδικότερα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Αφρικανική σκόνη: Προβλήματα υγείας που προκαλεί 

Αναπνευστικά προβλήματα: Μέσω του αέρα, σωματίδια σκόνης μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό, συγκεκριμένα στους πνεύμονες και μετά στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό, μπορεί αργότερα να προκαλέσει άσθμα, βρογχίτιδα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δύσπνοια. 

Αλλεργίες: Προκαλούνται αλλεργικές αντιδράσεις, ρινικά προβλήματα, φτέρνισμα και υγρά μάτια. 

Καρδιαγγειακά προβλήματα: Τα σωματίδια προκαλούν φλεγμονές που με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ή ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια. 

Προβλήματα στο ανοσοποιητικό: Παρατηρούνται λοιμώξεις αναπνευστικού και αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού του οργανισμού.

Προφυλάξεις και οδηγίες ειδικών 

Με τα δεδομένα να δείχνουν ότι εκτιμώνται περίπου 42.000 θάνατοι στην Ευρώπη εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης, τους φόβους για κρούσματα καρκίνου και τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή και προφύλαξη προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά. 

Μείνετε ενημερωμένοι. Παρακολουθήστε τις αναφορές για την ποιότητα του αέρα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις για να γνωρίζετε πότε τα επίπεδα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να είναι υψηλά.

Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να περάσετε εκτεταμένες χρονικές περιόδους σε εξωτερικούς χώρους, όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών με αέρα, όπου τα σωματίδια είναι πιο πιθανό να αιωρούνται στον αέρα.

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Ενώ γενικά πρέπει να αερίζονται οι κατοικίες και οι εργασιακοί χώροι, στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Χρησιμοποιήστε μάσκες. Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονο νερό. Σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης, συνιστάται ιδιαίτερα, άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, να λαμβάνουν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα σωματίδια σκόνης.

Ασθενείς με άσθμα μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τη δοσολογία ή τη συχνότητα λήψης των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει του πλάνου ελέγχου που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους για να μειώσουν τα συμπτώματα. Επισημαίνεται ότι στην παρούσα φάση συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους ασθματικούς, λόγω εαρινών αλλεργιών.

Ασθενείς με ΧΑΠ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν την ανακουφιστική αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA