Ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με την εξάπλωση του ιού Mpox, κοινώς ευλογιάς των πιθήκων, στην Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 18 κρούσματα της ασθένειας.
Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, στο διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου του 2024, αναφέρθηκαν 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Mpox, ενώ αναφέρεται πως η διασπορά του ιού συνεχίζεται στη χώρα μας και διεθνώς.
Η νόσος είναι ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον αντίστοιχο ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα.
Ιός Mpox: Η μετάδοση και τα συμπτώματα
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό περιλαμβάνουν:
- πυρετό
- πονοκέφαλο
- μυαλγίες
- οσφυαλγία
- λεμφαδενοπάθεια
- ρίγος
- εξάντληση
- εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων
Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Οι τρόποι μετάδοσης της νόσου mpox περιλαμβάνουν:
- Στενή προσωπική επαφή
- Έκθεση σε βιολογικά υγρά
- Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού)
- Η ΝΔ στα πιο κάτω της, οι μετακινήσεις στο ΠΑΣΟΚ και ο επικρατέστερος μήνας για εκλογές
- Κώστας Μακεδόνας: «Ό,τι τραγούδησα από τα 20 μου, το έζησα μετά»
- Από την Ανταρκτική στο διάστημα: Ο Αδριανός Γολέμης είναι ο πρώτος Έλληνας υποψήφιος αστροναύτης
- YFSF: Εντυπωσίασε ο Biased Beast ως Άννα Βίσση - «Έχω μείνει άναυδη, ήρθε το Καλλιμάρμαρο εδώ»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.