Μενού
Σκαλοπάτια
Σκαλοπάτια | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η διάγνωση με άνοια είναι μία τρομακτική εμπειρία, τόσο για το άτομο που πάσχει όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Αποτελεί ένα σύνδρομο, δηλαδή μια ομάδα συμπτωμάτων, που σχετίζονται με την προοδευτική παρακμή του εγκεφάλου.

Ως ανίατη ασθένεια, το κλειδί για την αντιμετώπιση της άνοιας, που συνίσταται κυρίως στην επιβράδυνση της εξέλιξής της, είναι η έγκαιρη διάγνωση. Η φιλανθρωπική οργάνωση Alzheimer Scotland μοιράστηκε στην Daily Express ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα που σχετίζεται με την κίνηση και μπορεί να εμφανιστεί όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις σκάλες.

Τι συμβαίνει όταν ανεβαίνετε τα σκαλιά

«Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι η απώλεια μνήμης και η άνοια είναι ένα και το αυτό, αλλά υπάρχουν και άλλα βασικά συμπτώματα και σημάδια που πρέπει να προσέξετε», εξηγεί η οργάνωση.

Ένα άτομο με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται να περπατήσει πάνω και κάτω από στις σκάλες, παλεύοντας να σηκώσει γρήγορα τα πόδια του ή γλιστρώντας και πέφτοντας εύκολα. «Η άνοια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον τρόπο που κινούμαστε», επισημαίνει η ΜΚΟ.

Εάν κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει δυσκολίες με το περπάτημα στις σκάλες καθώς και άλλα συμπτώματα άνοιας, θα πρέπει να κανονίσετε να επισκεφτεί τον γιατρό του.

Πώς θα μείνετε ασφαλείς

Ο οργανισμός Alzheimer's Society τονίζει: «Οι πτώσεις στις σκάλες και τα σκαλοπάτια μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, επομένως είναι σημαντικό να τις κάνουμε ασφαλείς. Εάν ζείτε σε ενοίκιο, ίσως χρειαστεί να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή σχετικά με τις απαραίτητες προσαρμογές».

Συνιστώνται τα εξής μέτρα:

  • Εάν τα χαλιά ή τα καλύμματα δαπέδου είναι φθαρμένα ή κατεστραμμένα, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε
  • Προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι οποιαδήποτε κάγκελα και λαβές είναι ανθεκτικά
  • Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε καθαρά τις άκρες κάθε σκαλοπατιού χρησιμοποιώντας μπογιά ή ειδική μπορντούρα σκάλας
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε χειρολισθήρες εύκολης λαβής στους τοίχους και στις δύο πλευρές των σκαλοπατιών
  • Κρατήστε τις σκάλες μακριά από ακαταστασία και προσπαθήστε να μην κουβαλάτε πράγματα όταν τις χρησιμοποιείτε
Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA