Μενού
Asthenoforo
Ασθενοφόρο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ταχύρρυθμη εκπαίδευση 136 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως οδηγοί ασθενοφόρων σε 43 Κέντρα Υγείας της χώρας. Η εκπαίδευση αφορά στην παροχή πρώτων βοηθειών, με στόχο να μπορούν τα στελέχη του στρατού να συνδράμουν το υγειονομικό προσωπικό που θα επιχειρεί στα επείγοντα περιστατικά. Όσον αφορά στα υπόλοιπα στελέχη που προβλέπει η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η εκπαίδευσή τους αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (πλην οπλιτών), της Πυροσβεστικής αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με σκοπό την ενίσχυση των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και των Κέντρων Υγείας με οδηγούς, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν περισσότερα οχήματα σε νησιά, απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές και να υπάρχει επαρκής κάλυψη όλο το 24ωρο.

Οι περιοχές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά σε μικρά νησιά που δεν έχουν τομείς ΕΚΑΒ και καταγράφεται έλλειψη σε προσωπικό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, όπως είναι η Κύθνος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Πάτμος και η Κάσος. Επιπλέον, ελλείψεις καταγράφονται και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ, όπως και στην ηπειρωτική χώρα. Για παράδειγμα, στην Κάρυστο, την Πύλο, τους Μολάους, τη Θάσο και σε ένα κομμάτι της Ρόδου.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, η οποία εκδόθηκε με ταχείες διαδικασίες στις αρχές του μήνα, στις δομές του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων των νησιωτικών δήμων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, και των ορεινών δήμων, όπου δεν υπάρχει ή δεν επαρκεί το προσωπικό κλάδων ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων ή ΔΕ Οδηγών για τη λειτουργία των ασθενοφόρων οχημάτων τους, διατίθεται μέχρι την 31η.12.2023, προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος ή στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εξαιρουμένων των οπλιτών θητείας, για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα.

Ελλείψει του παραπάνω προσωπικού και εάν δεν επαρκεί, στην ΠΝΠ αναφέρεται ότι είναι δυνατή η απόσπαση υπαλλήλων κλάδων και ειδικοτήτων Οδηγών των οικείων ΟΤΑ. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των δομών και απόφασης των αρμόδιων για τον διορισμό οργάνων των ΟΤΑ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, και για διάστημα που δεν υπερβαίνει την 31η.12.2023.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA