Μενού
Μαθήτρια με μάσκα
Μαθήτρια με μάσκα | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Εντείνεται η ανησυχία όσον αφορά στα κρούσματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα, την ώρα που και ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν συρροή περιστατικών.

Ολλανδία και Δανία έχουν δει μία αύξηση των ασθενών, ενώ Ινδία, Ταϊβάν και Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν, προληπτικά, μέτρα για να προετοιμάσουν τα συστήματα Υγείας τους.

Στην Ολλανδία,  ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 14 ετών με πνευμονία αυξήθηκε σε 130 ανά 100.000 παιδιά την εβδομάδα, ανέφερε το Ολλανδικό Ινστιτούτο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας (NIVEL). Στην κορύφωσή του πέρυσι, ο αριθμός αυτός ήταν 58 ανά 100.000 παιδιά.

Επίσης, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα πνευμονίας στην ομάδα των νέων ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν είναι γνωστό αν η άνοδος αυτή συνδέεται, κάπως, με την κατάσταση στην Κίνα.

Το Statens Serum Institut (SSI) της Δανίας ανέφερε, επίσης, ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Δανών έχει βρεθεί θετικός σε πνευμονία, καθώς τα κρούσματα αυξήθηκαν περισσότερο από τρεις φορές, σε πέντε εβδομάδες, από 168 περιπτώσεις σε 541.

Η επικεφαλής ερευνήτρια του SSI, Hanne-Dorthe Emborg, δήλωσε πως «τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και τώρα βλέπουμε σημαντικά περισσότερα κρούσματα από το συνηθισμένο και ότι υπάρχει εκτεταμένη μόλυνση σε όλη τη χώρα».

Τα συμπτώματα της πνευμονίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταθέσει επίσημη αίτηση στην Κίνα για να παρέχει ενημέρωση σχετικά με την αύξηση των περιστατικών. 

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας, πάντως, έχει ενημερώσει πως η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων συνδέεται με γνωστά παθογόνα και δεν πρόκειται για νέα νόσο. 

Την ώρα που η χώρα προετοιμάζεται για την έλευση του χειμώνα και ενώ έχουν αρθεί τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, μετά από χρόνια σκληρής πολιτικής, καταγράφονται κρούσματα γρίπης, ενώ αυξημένα είναι και τα περιστατικά που σχετίζονται με τον ρινοϊό, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιός ή RSV, τον αδενοϊό.

Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας σε παιδιά μπορεί να συνδέεται με μία κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει τα ανήλικους και κυκλοφορεί από τον Μάιο.

Τα συμπτώματα της «μυστηριώδους», όπως έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς, πνευμονίας είναι τα εξής:

  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες μέχρι και μήνες
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA