Μενού
kaltses
kaltses | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Μάλλον ήρθε η ώρα να σταματήσετε να φοράτε κάλτσες στον ύπνο σας καθώς νέα έρευνα δείχνει πως οι βρώμικες κάλτσες έχουν τα ίδια βακτήρια με αυτά που υπάρχουν στις κατσαρίδες και στα περιττώματα των κοπράνων τους. 

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στο Mattress Next Day ζήτησαν από 1.017 Βρετανούς να τους πουν τις συνήθειες στον ύπνο τους και ανακάλυψαν ότι το 18% φοράει κάλτσες ενώ κοιμάται. 

Το βακτήριο aeruginosa 

Το 70% όσων απάντησαν ότι φορούν κάλτσες στον ύπνο τους, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να βάλλουν ένα καθαρό ζευγάρι πριν κοιμηθούν.

Σύμφωνα με την NewYorkPost, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις μισές κάλτσες που φορούσαν οι συμμετέχοντες από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, υπήρχε το βακτήριο aeruginosa που προκαλεί λοιμώξεις. 

«Μολύνει τον αεραγωγό και το ουροποιητικό σύστημα και προκαλεί μόλυνση των πνευμόνων. Μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί σε σημεία που μολύνονται και δεν καθαρίζονται σωστά» είπαν οι ερευνητές.

Ορισμένες κάλτσες ήταν ακόμη πιο βρώμικες από τα ακαθάριστα τηλεκοντρόλ, δεδομένου ότι αυτές οι συσκευές είναι πιο βρώμικες από μια τουαλέτα.

Εν τω μεταξύ, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν αναφέρει ότι η aeruginosa βρίσκεται συνήθως στις κατσαρίδες και στα περιττώματά τους.

Το Pseudomonas aeruginosa εξαπλώνεται εύκολα, επομένως όσοι φορούν κάλτσες οι οποίες μυρίζουν άσχημα, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα βακτήρια στο κρεβάτι τους, αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης.

Οι ειδικοί πρόσθεσαν επίσης ότι τα πόδια έχουν περίπου 250.000 ιδρωτοποιούς αδένες που σημαίνει ότι η υγρασία μπορεί να συσσωρευτεί σε βρώμικες κάλτσες δημιουργώντας μύκητες γνωστούς ως δερματόφυτα που μπορούν να προκαλέσουν το λεγόμενο «πόδι του αθλητή».

Οι ειδικοί προτείνουν να πλένουμε στους 60 βαθμούς τις βρώμικες κάλτσες ώστε να σκοτωθούν τα βακτήρια.

Μια ακόμα μελέτη στο παρελθόν προτείνει να μην κοιμόμαστε γυμνοί καθώς ο άνθρωπος κάθε φορά που αερίζεται αφήνει και μία μικρή ποσότητα κοπράνων που δεν είναι υγιές για το σώμα.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.