Μενού
  • Α-
  • Α+

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι του κορονοϊού παρουσίασαν σήμερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως ανακοίνωσαν, σήμερα το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα και ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 12 ετών και άνω.

Για παιδιά 5-11 ετών ξεκινούν σήμερα τα ραντεβού και οι εμβολιασμοί από τις 23 Οκτωβρίου, όπως για τα τις ηλικίες 6 μηνών με 4 ετών.

Ποιους αφορά ο εμβολιασμός

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού θα γίνει με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5. Ήδη η χώρα έχει προμηθευτεί 1,6 εκατ. δόσεις, μέσω της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας και, όπως διευκρίνισε η κ. Αγαπηδάκη, θα παραλάβει όσες δόσεις χρειαστούν. 

Η σύσταση να απευθύνεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και σε άτομα με συνυπάρχοντα νοσήματα. Όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου θα λάβουν SMS για εκ νέου προγραμματισμό της δεύτερης δόσης με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Όπως διευκρινίστηκε, έμφαση θα δοθεί σε πολίτες με ευαλωτότητα, με σοβαρά και χρόνια νοσήματα καθώς και ηλικιωμένους.  Ωστόσο, δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι όλοι όσοι το επιθυμούν.

«Δεν συστήνεται το εμβόλιο σε όλους. Επιλέγεται για τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο αλλά μπορούν να το κάνουν άτομα που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να εμβολιαστούν», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζοντας ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, ο εμβολιασμός έσωσε 20 εκατομμύρια ζωές, ενώ το νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 30%. Όσον αφορά στους υγιείς πολίτες, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, καλό θα ήταν να εμβολιαστούν, καθώς «η ανοσία μετά την τελευταία δόση εμβολίου και τη νόσηση φθίνει».

«Ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνει μέσω της πλατφόρμας ή στα φαρμακεία και οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται αποκλειστικά στα 372 εμβολιαστικά κέντρα», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

  • Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση
  • Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο
  • Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση

«Διανύουμε τους πρώτους μήνες του τέταρτου έτους που ζούμε με τον κορονοϊό, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μαζί μας και βλέπουμε σε όλες τις χώρες να αυξάνεται ο αριθμός κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά απαιτείται προσοχή».

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA