Μενού
Fast food
Fast food | Shutterstock
 • Α-
 • Α+

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το junk food, ζητώντας να αντιμετωπίζεται όπως το τσιγάρο, αφού διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με περισσότερα από 30 βλαβερές και θανατηφόρες παθήσεις. Μια επισκόπηση 14 μελετών που αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους διαπίστωσε ότι το fast food μπορεί να προκαλέσει καρκίνο , καρδιακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και κατάθλιψη και άγχος.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίζονταν κατά κανόνα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης 32 αρνητικών συνεπειών για την υγεία, σύμφωνα με το National World. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα έτοιμα τρόφιμα, είχαν κατά ένα πέμπτο περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Οι συντάκτες της μελέτης, προέτρεψαν μάλιστα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να επιβάλουν επειγόντως κανόνες για τη διαφήμιση πρόχειρου φαγητού παρόμοιους με αυτούς για τα προϊόντα καπνού.

Η έρευνα «κόλαφος»

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, πατατάκια, ανθρακούχα ποτά, ζαχαρούχα δημητριακά, έτοιμα γεύματα και φαστ φουντ, όπως μπιφτέκια και πίτσα, υφίστανται πολλαπλές βιομηχανικές διεργασίες και συχνά περιέχουν τεχνητά χρώματα, γαλακτωματοποιητές, γεύσεις και άλλα πρόσθετα. 

Αυτά τα προϊόντα τείνουν επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και/ή αλάτι, αλλά χαμηλά σε σημαντικές βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους έχει επίσης αυξηθεί ραγδαία σε πολλές χώρες χαμηλού και μέτριου εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Δρ. Melissa Lane, συνεργάτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Deakin και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Συνολικά, βρέθηκαν άμεσες συσχετίσεις μεταξύ της έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και 32 παραμέτρων υγείας όπως η θνησιμότητα, ο καρκίνος και η ψυχική, αναπνευστική, καρδιαγγειακή, γαστρεντερική και μεταβολική υγεία».

Πρότεινε παράλληλα τη διεξαγωγή ερευνών για να προσδιοριστούν τα κατάλληλα μέτρα δημόσιας υγείας που μπορεί να υιοθετηθούν για την αποτροπή της αλόγιστης κατανάλωσης τέτοιων τροφών από τον γενικό πληθυσμό, αλλά και της θέσπισης υγειονομικών προδιαγραφών για τα συστατικά τους.

Ακολουθούν 30 παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που καλό θα ήταν να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας:

 1. Δημητριακά πρωινού με ζάχαρη
 2. Instant noodles
 3. Κοτομπουκιές
 4. Παγωμένη πίτσα
 5. Ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων
 6. Πατατάκια με τεχνητές γεύσεις
 7. Μπισκότα
 8. Κρακεράκια
 9. Μπάρες σοκολάτας
 10. Γιαούρτι με γεύσεις
 11. Αναψυκτικά και ζαχαρούχοι χυμοί φρούτων
 12. Προσυσκευασμένα αλλαντικά
 13. Έτοιμα μείγματα κέικ και μπράουνι
 14. Προκατασκευασμένο γλάσο
 15. Συσκευασμένα μακαρόνια με σως τυρί (mac n'cheese)
 16. Σως για σάντουιτς
 17. Καφές με γεύσεις
 18. Μπάρες πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα 
 19. Σαντιγύ
 20. Κατεψυγμένες βάφλες και τηγανίτες
 21. Στιγμιαία μείγματα πουτίγκας
 22. Επεξεργασμένο τυρί
 23. Εμφιαλωμένα ντρέσινγκ για σαλάτες
 24. Μείγματα κέικ σε κουτί
 25. Γλυκά με γεύση φρούτων
 26. Κατεψυγμένα κοτόπουλα πανέ
 27. Ενεργειακά ποτά
 28. Προκατασκευασμένα μείγματα smoothie
 29. Συσκευασμένες σούπες
 30. Στιγμιαίος πουρές πατάτας

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA