Μενού
embolio-gripis
Εμβόλιο γρίπης | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών έχει προκαλέσει η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας καταργείται η διενέργεια αντιγριπικών εμβολιασμών απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζητά από την Αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να επαναφέρει την περσινή διαδικασία, με την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα φαρμακεία και καταχωρούνταν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής, όπως ακριβώς υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η διαδικασία αυτή συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο Σύλλογος θέτει δύο ερωτήματα:

«Διερωτώμεθα τι έχει αλλάξει και:

Aναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,

Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές», αναφέρει.

Τέλος, τονίζει ότι «η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε  προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό».

Όπως υπογραμμίζει, σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας.

ΦΣΑ: Επιστολή στο υπουργείο Υγείας

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), αναφέρει, πως η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία, κατά τα περσινά δεδομένα, και αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια με το περσινό σύστημα, δηλαδή με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του πολίτη και με εκτύπωση του σχετικό εντύπου «διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας να επανέλθει η δυνατότητα χορήγησης εμβολίων στους πολίτες μόνο με το ΑΜΚΑ τους, μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπως ακριβώς ίσχυε πέρυσι, και προειδοποιούν πώς σε κάθε περίπτωση τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν να αποδεχθούν τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες συνταγές από τα φαρμακεία, «αλλιώς θα έπρεπε να είχε κλείσει η εν λόγω πλατφόρμα».

Τέλος, τονίζουν πως η περσινή διαδικασία διευκόλυνε ιδιαιτέρως την προσβασιμότητα των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό, χωρίς ταλαιπωρία, ραντεβού και οικονομική επιβάρυνση. 

Σημειώνεται ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως, ενώ εφέτος, για πρώτη φορά, θα κυκλοφορήσουν και δύο ανοσοενισχυμένα εμβόλια, που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.