Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Η περίοδος των Χριστουγέννων προσθέτει λίγο παραπάνω αλκοόλ στη ζωή μας και είναι σημαντικό να πίνουμε με μέτρο. 

Σύμφωνα με την Express, το κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στο καρδιαγγειακό σύστημα και όπως λέει η γιατρός Deborah Lee, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη

Η γιατρός είπε: «Το κόκκινο κρασί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και ειδικά σε ρεσβερατρόλη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου (είναι το σύνολο κυττάρων που λειτουργούν ως τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων που κάνουν το αγγείο να συστέλλεται ή να χαλαρώνει)». 

«Σε μια διασταυρούμενη μελέτη του 2015, 60 άτομα με ήπια, χωρίς θεραπεία, υπέρταση έπιναν είτε χυμό σταφυλιού, είτε χυμό σταφυλιού με εκχύλισμα κόκκινου κρασιού και στη συνέχεια το αντάλλαζαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο ο χυμός σταφυλιού με εκχύλισμα κόκκινου κρασιού μείωσε την αρτηριακή πίεση, ενώ ο σκέτος χυμός σταφυλιού δεν είχε καμία επίδραση.

Το εκχύλισμα κόκκινου κρασιού/σταφυλιού μείωσε τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 3 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση (χαμηλότερη ένδειξη) κατά μέσο όρο 2 mmHg».

«Αυτό μπορεί να φαίνεται ως μια μικρή μείωση, αλλά αν δούμε τον πληθυσμό στο σύνολό του, αυτό λειτουργεί ως συνολική μείωση του κινδύνου κατά 10 τοις εκατό για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια καρδιακή προσβολή».

Μείωση Χοληστερόλης 

Η γιατρός μίλησε και για την μείωση της χοληστερόλης που μπορεί να προσφέρει το κόκκινο κρασί. 

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2005, ζητήθηκε από 69 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 38-74 ετών να πιουν μια από τις τέσσερις επιλογές (1 - κόκκινο κρασί, 2 - νερό με κάψουλες εκχυλίσματος σταφυλιού, 3 - νερό και μισή δόση μιας κάψουλας κόκκινου κρασιού ή 4 - νερό με ένα εικονικό φάρμακο που δεν έχει καμία επίδραση) για τέσσερις εβδομάδες.

Όσοι ήπιαν κρασί αύξησαν την HDL (καλή χοληστερόλη) κατά 11-16%, ενώ οι άλλες ομάδες όχι. 

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί μειώνει σημαντικά την LDL (κακή χοληστερόλη). 

Η γιατρός πρόσθεσε πως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (τη συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες), πιθανώς επειδή το αλκοόλ αυξάνει τον ρυθμό μεταφοράς των απολιποπρωτεϊνών  (είναι πρωτεΐνες που μεταφέρουν λίπος από τα έντερα).

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA