Μενού
Φούρνος μικροκυμάτων
Φούρνος μικροκυμάτων | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ίσως έχετε ακούσει κάποιον να λέει ότι δεν πρέπει να στέκεστε μπροστά στον φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να σας χτυπήσει η «ακτινοβολία». Εάν ανησυχείτε για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση αυτής της καθιερωμένης συσκευής, οι ειδικοί έχουν καλά νέα.

Αυτοί οι φούρνοι έχουν λάβει αρνητική φήμη, σε αντίθεση με άλλες συσκευές στο σπίτι που επίσης εκπέμπουν κάποιον τύπο κύματος, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συγχέουν την ακτινοβολία εν γένει με την επικίνδυνη «ιονιστική ακτινοβολία», σύμφωνα με το YahooLife.

Κύματα και μικροκύματα

Οι φούρνοι μικροκυμάτων λειτουργούν εκπέμποντας ένας τύπο ηλεκτρομαγνητικού κύματος, συγκεκριμένα, μικροκύματα τα οποία αλληλεπιδρούν με τα μόρια του νερού στα τρόφιμα. 

Αυτά τα μικροκύματα προκαλούν την παλινδρομική ταλάντωση των μορίων του νερού, που παράγουν από μόνα τους θερμότητα μέσω της μοριακής τριβής, με αποτέλεσμα ένα ζεστό πιάτο φαΐ σε μόλις ένα λεπτό.

Τεχνικά, τα μικροκύματα εκπέμπουν «ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία», αλλά σύμφωνα με την Δρ. Arya Amini, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο City of Hope National Medical Center, αυτή η ακτινοβολία «παραμένει σφραγισμένη μέσα στη συσκευή». 

Επιπλέον, σε αντίθεση με την ιονιστική ακτινοβολία -που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο- τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι μη ιονιστικά και επομένως δεν μολύνουν με ραδιενέργεια τα τρόφιμα ή τα άτομα τα οποία εκτίθενται σε αυτά.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθησυχάζει: «Οι κατασκευαστές φούρνων μικροκυμάτων υποχρεούνται να πιστοποιούν τα προϊόντα τους και να τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας που έχουν επιβληθεί από τον FDA για την προστασία της δημόσιας υγείας». 

«Με βάση τις τρέχουσες γνώσεις σχετικά με την ακτινοβολία μικροκυμάτων, ο οργανισμός πιστεύει ότι οι φούρνοι που ανταποκρίνονται στα πρότυπα του FDA και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι ασφαλείς για χρήση».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA