Μενού
Ασθενοφόρο
Ασθενοφόρο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένα επικίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που υπάρχει από την εποχή του Νώε, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια την επανεμφάνισή του, σημειώνοντας ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την Daily Express, πρόκειται για τη γονόρροια, ασθένεια που προσβάλλει τη γενετήσια περιοχή, η οποία αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τύφλωση.

Η ασθένεια

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η γονόρροια είναι μία σεξουαλικά μεταδιδόμενη βακτηριακή λοίμωξη, που προκαλεί ο μικροοργανισμός Neisseria gonorrhoeae. Πολλά άτομα τα οποία έχουν γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά όταν 
αυτά υπάρχουν, εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες μετά την ύποπτη επαφή.

Αποκαλείται και «Ασθένεια της Βίβλου» καθώς ήταν ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα νοσήματα στην Παλαιά Διαθήκη, στο Λευιτικόν, ενώ ως «γονόρροια» την ονόμασε ο γιατρός της αρχαιότητας Γαληνός, λίγο πριν το 200 μ.Χ.

Στους άδνρες εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα. Στις γυναίκες οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπάνια υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων.

Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η τύφλωση.

Η επιδημία

Τα νεότερα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (NHS) της Βρετανίας είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με αυτά, το 2022 σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα γονόρροιας εδώ και 100 χρόνια, από τότε που άρχισε να καταγράφεται επίσημα.

Αν και τα κρούσματα είχαν μειωθεί την περίοδο των lockdown λόγω του κορονοϊού, σύντομα άρχισαν να αυξάνονται, για να φτάσουν πέρυσι τις 82.500 περιπτώσεις, μία αύξηση 50% σε σχέση με το 2021.

Η Γενική Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) της χώρας κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει ένα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού κατά της ασθένειας, το πρώτο του είδους του στον κόσμο.

Σύμφωνα με κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα, το εμβόλιο 4CMenB, που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται σε παιδιά κατά της μηνιγγίτιδας, προσφέρει έναν βαθμό προστασίας και ενάντια στη γονόρροια. Ωστόσο, η χρήση του θα ήταν απλά προληπτική, καθώς η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται σε επίπεδα του 33 με 44% σε όσους χορηγείται.

Κατ' ελάχιστο, η υπηρεσία εκτιμά ότι εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους άντρες, καθώς αποτελούν την ομάδα πληθυσμού με τα περισσότερα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, η πιθανότητα νόσησης από γονόρροια στο Λονδίνο είναι τρεις φορές υψηλότερη από κάθε άλλη περιοχή της Αγγλίας, με μέσο όρο 383 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Περιοχές υψηλού ρίσκου συνιστούν επίσης τα βορειοδυτικά της χώρας, και οι περιοχές του Γιόρκσαϊρ και του Χάμπερ, ενώ ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρείται στην ανατολική Αγγλία και στην περιοχή του Βόρειου Νόρθφολκ, με μόλις 21 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

 

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA