Μενού
kounoupi
Κουνούπι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ακόμα 8 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, δείχνει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, η οποία ανεβάζει το σύνολο στα 11 κρούσματα από την αρχή του χρόνου.

Η έκθεση καταγράφει επίσης έναν ακόμα θάνατο από τον ιό που μεταδίδεται με τα κουνούπια, τον δεύτερο που έχει αναφερθεί φέτος στην Ελλάδα. Και οι δύο ασθενείς ήταν άνω των 81 ετών.

Από τα 11 φετινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 10 ήταν σοβαρά, καθώς προκάλεσαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Τρεις ασθενείς νοσηλεύονται, ο ένας σε ΜΕΘ.

Συναγερμός για πέντε περιοχές

Κρούσματα έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας (πιθανώς στον δήμο Νέστου), Καρδίτσας (πιθανώς στους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Παλαμά), Λάρισας (πιθανώς στον δήμο Λαρισαίων, Ημαθίας (πιθανώς στο νομό Βέροιας), Πέλλας (πιθανώς στον δήμο Πέλλας) και Σερρών (πιθανώς στον δήμο Ηρακλειάς).

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ναυτία ή εξάνθημα, όμως μόνο το 1% των ασθενών εκδηλώνει σοβαρή νόσο που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Αυξημένο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Κρούσματα εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το 2019 η Ελλάδα ανέφερε 227 περιστατικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA