Μενού
 
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως. Οι περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με το κάπνισμα, αλλά όχι όλες. Η επίγνωση των προειδοποιητικών σημείων της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευσή της και αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο Δρ. Mike Hansen, πνευμονολόγος με εμπειρία 10 ετών, έχει διαγνώσει χιλιάδες ανθρώπους με καρκίνο του πνεύμονα, και αποκάλυψε πρόσφατα μέσω του καναλιού του στο Youtube ένα σύμπτωμα της νόσου που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν, όπως γράφει η Daily Express.

Το απρόσμενο σύμπτωμα

«Το νούμερο ένα προειδοποιητικό σημάδι είναι πολύ ενδιαφέρον, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το προσέχουν ή δεν το γνωρίζουν», είπε ο Δρ Hansen. «Και αυτό είναι οι αλλαγές στα νύχια», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των νυχιών, που παρουσιάζεται ως μεγέθυνση εντός του νυχιού και στην παρανύχιο περιοχή των δαχτύλων των χεριών. 

«Σίγουρα δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα νύχια, αλλά αν παρατηρήσετε αυτή την αλλαγή είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να εξεταστεί και ένα πιθανό σημάδι καρκίνου του πνεύμονα», τόνισε ο γιατρός.

Λοιπά συμπτώματα

Επίμονος βήχας

Ένας βήχας που προκαλείται από κρυολόγημα ή λοίμωξη του αναπνευστικού υποχωρεί σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά ένας επίμονος βήχας που δεν υποχωρεί μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Δρ. Hansen είπε: «Δώστε προσοχή στο εάν ο χρόνιος βήχας σας είναι σταθερός ή διαλείποντας, αν είναι ξηρός ή αν παράγει βλέννα ή αν έχει αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, αν βήχετε αίμα, αυτό είναι σημαντικό. Γιατί ακόμα κι αν βήχετε αίμα σε μικρές ποσότητες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα».

Δυσκολία στην αναπνοή

Πολλές ασθένειες μπορεί να συνοδεύονται από δύσπνοια, η οποία είναι ένα σύμπτωμα που απαιτεί ούτως ή άλλως ιατρική φροντίδα, αλλά ο Δρ Hansen επεσήμανε: «Η δύσπνοια θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά εάν ο όγκος φράζει ή προκαλεί στένωση στην αναπνευστική οδό».

Πόνος στο στήθος

Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, ειδικά εάν κάνει μετάσταση στο θωρακικό τοίχωμα ή εάν προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων. 

Ο ειδικός τόνισε: «Ο πόνος στο στήθος που συνεχώς επιδεινώνεται και συνοδεύεται από βαριά αναπνοή, βήχα, ή ακόμα και φτάρνισμα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα».

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA