Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο καρκίνος των όρχεων συνιστά πραγματικό κίνδυνο για εκατομμύρια άντρες. Πολύ συχνά παραμελούμε να ελέγχουμε το σώμα μας για τα προφανή σημάδια της ασθένειας που μπορούν να μας σώσουν.

Ο Δρ. Φιλ Γκριν της φαρμακευτικής Tower Health, μοιράστηκε με την Express 6 ενδείξεις στις οποίες πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, αφού μπορεί να σημαίνουν πως ήρθε η ώρα να δούμε τον ανδρολόγο μας.

Ποια είναι τα 6 σημάδια

Σύμφωνα με τον ειδικό, το πιο κοινό σύμπτωμα μεταξύ ασθενών με αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι η παραμόρφωση των όρχεων, αλλά και η αίσθηση «βάρους», δυσφορίας ή πόνου στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, οι ενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγές στην υφή, το μέγεθος κα το σχήμα των όρχεων
  • Δυσφορία ή αίσθημα «βάρους» στην περιοχή των όρχεων ή της κάτω κοιλιακής περιοχής
  • Κάποια μάζα που προεξέχει, ή πρήξιμο πάνω στους όρχεις
  • Πόνος στους όρχεις
  • Πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και τη μέση
  • Συσσώρευση υγρού στο όσχεο, φαινόμενο γνωστό και ως «υδροκήλη» 

«Πολλές φορές, αν παρατηρηθεί αιματουρία (αίμα αναμεμειγμένο με ούρα κατά την ενούρηση), μπορεί να είναι ένδειξη για καρκίνο των όρχεων» προειδοποίησε ο Δρ. Γκριν. «Συνήθως όμως έχει κάποιο άλλο αίτιο που δεν έχει σχέση με την ασθένεια», πρόσθεσε.

Ο ειδικός τόνισε επίσης πως «Το να κάνουμε τακτικές εξετάσεις, ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν συμπτώματα είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την υγεία μας και να εντοπίσουμε τον καρκίνο νωρίς».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναφέρει πως κάθε χρόνο, περίπου 2.300 άντρες παρουσιάζουν καρκίνο των όρχεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανησυχητικό είναι επίσης πως οι περιπτώσεις της ασθένειας έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, χωρίς να είναι ξεκάθαρο γιατί.

Ευτυχώς, όμως, αυτός ο τύπος όγκου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Η υπηρεσία πρόσθεσε πως «Η θεραπεία περιλαμβάνει σχεδόν πάντα την εγχείρηση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου όρχεως. 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.