Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα από την έξαρση κρουσμάτων μεταπνευμονοϊού (HMPV) ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος για μία νέα επιδημία ανάλογη του κορονοϊού.
Oι εικόνες που έρχονται από την ασιατική χώρα δείχνουν τα νοσοκομεία γεμάτα κόσμο που επισκέπτονται τα επείγοντα λόγω της κατάστασης της υγείας τους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος ή της γρίπης.
Συχνά περιορίζεται σε ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά και τους ανοσοκατεσταλμένους.
Η νόσος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ολλανδία. Οι επιδημίες του είναι πιο έντονες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στη βόρεια Κίνα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά σε παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (CDC) έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα υγιεινής και πρόληψης, ενώ υποβάθμισε ισχυρισμούς για υπερφόρτωση των νοσοκομείων και φόβους για μια πανδημία αντίστοιχη του Covid-19.
«Οι αναπνευστικές λοιμώξεις κορυφώνονται συνήθως κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι φετινές ασθένειες φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές και εξαπλώνονται σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με το προηγούμενο έτος», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ.
Η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται εν μέρει στη χρήση νέων τεχνολογιών που διευκολύνουν την ανίχνευση του ιού, καθώς και στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού λόγω της πανδημίας.
Πόσο σοβαρός είναι ο μεταπνευμονοϊός
Τα συμπτώματα του HMPV είναι παρόμοια με το κρυολόγημα ή τη γρίπη και είναι ένας από τους πολλούς ιούς που συχνά συγκεντρώνονται κάτω από έναν ευρύ ορισμό του «κοινού κρυολογήματος», λέει η γιατρός Ζακλίν Στέφενς, λέκτορας δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας.
Δεν κατατάσσεται στις υποχρεωτικά δηλωτέες ασθένειες, όπως ο Covid-19 ή η γρίπη.
Οι περισσότερες λοιμώξεις περιορίζονται από μόνες τους σε μερικές ημέρες, με ξεκούραση και φροντίδα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες ασθένειες, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία, στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν: ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένους.
Ο HMPV δεν είναι νέος ιός· κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες και έχει δημιουργηθεί μια μορφή ανοσίας στον πληθυσμό από προηγούμενες λοιμώξεις. Σε αντίθεση με τον Covid-19, ο HMPV δεν είναι πανδημικός ιός.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια νέα πανδημία, αλλά η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική», τόνισε ο καθηγητής Γκρίφιν. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο οπότε τα μέτρα πρόληψης είναι το κύριο όπλο για τη μείωση της μετάδοσης.
Τέτοια είναι να μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.
«Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο χεριών. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Φορέστε μάσκα αν είστε άρρωστοι και πρέπει να κυκλοφορήσετε σε δημόσιους χώρους.
Μαγιορκίνης: «Δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός»
«Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Είναι ένας ιός που οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των 5, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά.
Άρα λοιπόν είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο.
Ένας από τους ιούς που προκαλούν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερους γιατί δεν δίνει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει προσπάθεια να το πούμε έτσι, να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, γιατί θεωρείται ότι είναι ένας από τους ηπιότερους και όχι από τους πολύ σοβαρούς ιούς.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είμαστε πολύ καθησυχαστικοί», διαβεβαίωσε ο κ. Μαγιορκίνης και κατέληξε λέγοντας:
«Κάποιοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο και κάποιοι ενδέχεται να καταλήξουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε πολύ βαριά ασθενείς. Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά, αλλά σας λέω είναι χαμηλότερα από της γρίπης, χαμηλότερα από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, οπότε δεν είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.