Μενού
Μωβ λαχανικά
Μωβ λαχανικά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Αυτό το μοναδικό μοβ λαχανικό θρέφει τακτικά τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο, και μπορεί να είναι το μυστικό για να «αγγίξεις» τα 100. Πρόκειται για την ιαπωνική γλυκοπατάτα, γνωστή και ως imo, που αποτελεί βασικό υλικό της παραδοσιακής δίαιτας της Οκινάουα, η οποία φημίζεται για την καλή υγεία και τη μακροζωία των κατοίκων της.

Μετά από μια διαχρονική μελέτη της τοπικής διατροφής και της επίδρασής της, ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι όλοι οι κάτοικοι της Οκινάουα ηλικίας 90 ετών και άνω κατανάλωναν κατά μέσο όρο μισό κιλό μοβ γλυκοπατάτες την ημέρα, σύμφωνα με την Daily Express.

Αυτό δεν είναι όμως το μόνο μυστικό τους. Εκτός από την κατανάλωση αυτών των νόστιμων λαχανικών, επιδίδονταν επίσης τακτικά σε σωματική δραστηριότητα, τόσο στατική όσο και αεροβική, ενώ διατηρούσαν υγιείς κοινωνικές σχέσεις και θετική νοοτροπία.

Η πατάτα της «αθανασίας»

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μοβ ποικιλία της γλυκοπατάτας περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Καλύπτουν τα κυτταρικά τοιχώματα, λειτουργώντας ως προστατευτικό φράγμα ενάντια σε επιβλαβή μικρόβια και παθογόνα, σύμφωνα με την Chaitra Sandeep, κλινική διαιτολόγο.

Η σάρκα της ιαπωνικής γλυκοπατάτας μπορεί να είναι μοβ ή μερικές φορές πορτοκαλί, όπως οι γλυκοπατάτες που βρίσκουμε συχνά στα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι μόνο χαμηλή σε θερμίδες, αλλά και μια καλή πηγή φυτικών ινών, που μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα.

Η μωβ γλυκοπατάτα παρέχει επίσης ένα εντυπωσιακό 500% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α με ένα μόνο φλιτζάνι. Είναι γεμάτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις βιταμίνες όπως C και E, οι οποίες βρίσκονται συνήθως σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περιέχουν επίσης πάνω από 700 mg καλίου ανά φλιτζάνι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές συνέπειες του νατρίου.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA