Μενού
kuriakos-mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αλλαγές ενδέχεται να υπάρξουν στα κριτήρια επιλογής των περιστατικών για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί στον ΑΝΤ1, το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων θα επαναξιολογηθεί στις αρχές καλοκαιριού και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας και η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως στην επιλογή των περιστατικών για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, πέραν από το χρόνο αναμονής στη λίστα, ενδέχεται να αξιολογούνται και εισοδηματικά κριτήρια.

«Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Δηλαδή οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μην τα πληρώσει ο ασθενής, να τα πληρώσει το ίδιο το κράτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί πράγματι με απασχολεί αυτό, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Σου λέει ο άλλος ”εγώ δεν έχω λεφτά να δώσω καθόλου, άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτήν την δύσκολη θέση να πρέπει να πληρώσω για κάτι;”».

O Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη «λογική» των απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας: «Αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς οι οποίοι μπορούν και θέλουν να πληρώσουν, τότε προφανώς και η σειρά κάποιου που δεν μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς. Όμως θα πρέπει πάνω στο τρίμηνο -και έχω ζητήσει και από τον Υπουργό- να δούμε τελικά ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα χειρουργεία και να κάνουμε τις όποιες παρεμβάσεις χρειάζεται».

Δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά, αλλά περιπτώσεις όπου εντοπίζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

«Τα χειρουργεία αυτά δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις. Πρέπει να το πούμε αυτό. Δηλαδή αν έχεις μία επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Φτάνεις στο νοσοκομείο με ένα καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να γίνει μία αγγειοπλαστική. Προς Θεού, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό όμως.
Αφορά όμως περιπτώσεις όπου έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, τόσο υποφέρει κανείς ο οποίος πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη ας πούμε -μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά- ή πρέπει να κάνει μία αντικατάσταση ισχίου. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται. Και δεν γίνεται να περιμένουν δύο και τρία χρόνια για να γίνει μία επέμβαση», ανέφερε.

«Άρα, τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία απάντηση -δεν τη θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι- σε αυτούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσα θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα, για να εγχειριστούν στο δημόσιο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, επιπλέον, είναι και ένας τρόπος για να αυξηθεί το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών, προκειμένου να μην χάνει το ΕΣΥ ικανούς επαγγελματίες υγείας. 

«Έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το οποίο πρέπει και αυτό να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να πληρώνει πολύ καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές, χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα. Άρα είναι και ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους γιατρούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA