Μενού
paidi-odontiatros
Παιδί στον οδοντίατρο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Συμβουλές για την υγιεινή των δοντιών δίνει η οδοντίατρος, White DiFoggio, η οποία, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί πως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά και τα κράκερ είναι πιο ανθυγιεινά για δόντια μας, ακόμα και από τα ζαχαρωτά. 

«Ο λόγος για τον οποίο οι ζυμωμένοι υδατάνθρακες είναι τόσο επικίνδυνοι για τα δόντια είναι επειδή διασπώνται σε ζάχαρα», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη New York Post.

Πώς δρουν ενάντια στα δόντια

Οι εν λόγω υδατάνθρακες καθιστούν το στόμα πιο όξινο επειδή το σάλιο δουλεύει υπερωριακά για να αφαιρέσει την ουλώδη τροφή από τα δόντια σας και αυτό είναι κάτι που «αυξάνει την πιθανότητα τερηδόνας».

Διαβάστε ακόμη: Εξαδάκτυλος: «Επικίνδυνη μόδα οι αισθητικές επεμβάσεις σε ανήλικους»

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι εκπληκτικά καλή για τα δόντια επειδή μπορεί να ξεπλυθεί εύκολα, όπως και τα τρόφιμα που «χρειάζονται πιο βαρύ δάγκωμα και μάσημα», όπως τα τραγανά λαχανικά, τα καρότα και το σέλινο, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Παράλληλα, η ειδικός τόνισε ότι όταν τρώμε πατατάκια, σνακς και γενικά φαγητά που κολλάνε στο στόμα είναι καλύτερο να τα τρώμε σε μια φάση της ημέρας και όχι ανά περιόδους καθώς έτσι το σάλιο έχει χρόνο να εξουδετερώσει το όξινο pH στο στόμα από όλη τη ζάχαρη. 

Έτσι, συνιστάται να καταναλώνετε λαχανικά και φρούτα αφού έχετε φάει πρώτα τα «κακά» φαγητά.

Ακόμα, τόνισε ότι είναι σημαντική η χρήση νήματος για το σωστό καθάρισμα των δοντιών, πέρα από το βούρτσισμα. 
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA