Μενού
Εμβόλιο
Εμβολιαστικό κέντρο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σημαντική εξοικονόμηση μπορεί να αποφέρει ο εμβολιασμός, όπως καταδεικνύουν επιστημονικές μελέτες, που συγκεντρώνει η Vaccines Europe. Το όφελος είναι πολλαπλό, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία, μέσω της προστασίας της ανθρώπινης υγείας από μολυσματικές ασθένειες, ο εμβολιασμός συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ατομικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Η Vaccines Europe, υπογραμμίζει ότι η εξασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης για προγράμματα εμβολιασμού θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία επένδυση στην υγεία και σε ολόκληρη την οικονομία και όχι ως κόστος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο προλαμβάνουν ασθένειες και δαπανηρές επιδημίες, αλλά είναι και ιδιαίτερα αποδοτικά από άποψη κόστους για τα συστήματα υγείας, μειώνοντας τα έξοδα υγειονομικής περίθαλψης και τις απώλειες παραγωγικότητας.

Τα προγράμματα εμβολιασμού καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό των συνολικών δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και έχουν υψηλή οικονομική αποδοτικότητα, μέσω της μείωσης της επιβάρυνσης των νοσημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 90% του πληθυσμού κατά της ανεμευλογιάς θα μπορούσε να επιφέρει 61% άμεση και έμμεση εξοικονόμηση κόστους στη Γερμανία και 60% στη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Pediatric Infectious Disease Journal.

Σε 73 χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, ο εμβολιασμός εκτιμάται ότι εξοικονόμησε 295 δισ. ευρώ συνολικά έξοδα ασθένειας για δέκα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβόλια (αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου Β, ηπατίτιδα Β, ιό ανθρώπινων θηλωμάτων, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ιλαρά, μηνιγγιτιδόκοκκο Α, ροταϊό, ερυθρά, πνευμονιόκοκκο και κίτρινο πυρετό), από το 2001 μέχρι το 2020.

Επίσης, από το 2011 έως το 2020 εξοικονομήθηκαν 3,4 δισ. ευρώ σε κόστος θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας, 295 εκατ. ευρώ σε έξοδα μεταφοράς και 615 εκατ. ευρώ σε απώλειες παραγωγικότητας των φροντιστών.

Μια μελέτη από τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, ετησίως, περίπου 500.000 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας οδήγησαν σε 200.000 νοσηλείες, 19.200 θανάτους και 4,6 δισ. ευρώ κόστος υγειονομικής περίθαλψης και απώλειας παραγωγικότητας, κάτι που θα μπορούσε να μειωθεί πολύ με τον εμβολιασμό κατά της νόσου.

Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης μπορεί να εξοικονομήσει μεταξύ 248 και 332 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, με την αποφυγή κόστους νοσηλειών και επισκέψεων στο Γενικό Ιατρό.

Και σε μακρο-οικονομικό επίπεδο

Η Vaccines Europe καλεί τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν την ευρύτερη αξία του εμβολιασμού, πέρα από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού και τους προϋπολογισμούς τους ανάλογα.

Όπως επισημαίνει, ο εμβολιασμός έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο σε μικρο-οικονομικό αλλά και σε μακρο-οικονομικό επίπεδο, μέσω της μείωσης του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, την αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού και της αύξησης των φορολογικών εσόδων. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία συγκεκριμένων οικονομικών τομέων, όπως τα ταξίδια, η φιλοξενία, το λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές και η ψυχαγωγία, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε διακοπές λειτουργίας σε περίπτωση πανδημιών.

Σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ, ο τουριστικός τομέας παράγει μεταξύ 10% και 25% του εθνικού ΑΕΠ. Επομένως, αποφεύγοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τη διακοπή λειτουργίας του τομέα με τον εμβολιασμό, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, προστατεύονται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιφέρειες της ΕΕ.

Ελληνική μελέτη έχει δείξει ότι μια επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη οδηγεί, κατά μέσο όρο, σε 21,2 ημέρες απουσίας  από την εργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που νόσησαν. Κατά μέσο όρο, αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτιμώμενο συνολικό άμεσο κόστος 3.379 ευρώ, ανά κρούσμα ιλαράς και συνολικό έμμεσο κόστος 1.359,1 ευρώ.

Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο καθαρός οικονομικός αντίκτυπος της εκρίζωσης της ευλογιάς και της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχεται σε 1,1 και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ετησίως.

Οι εμβολιασμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν στο εργατικό δυναμικό, τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες και έχουν αυξημένη παραγωγικότητα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι εμβολιασμένοι.

Την ίδια στιγμή, ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων συμβάλλει στην υγιή γήρανση, επιτρέποντας στα άτομα να παραμείνουν ενεργά και παραγωγικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, κάθε ευρώ που επενδύεται στον εμβολιασμό ενηλίκων (ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών) αποφέρει 4 ευρώ μελλοντικών οικονομικών εσόδων για το κράτος κατά την υπολειπόμενη διάρκεια ζωής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA