Μενού
Γεύμα με ψάρι
Γεύμα με ψάρι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι διαιτολόγοι συνιστούν εδώ και καιρό να συμπεριλάβετε αυτό το ψάρι στα γεύματά σας, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που το τρώνε τακτικά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν αδύνατα και «θωρακισμένα» από ασθένειες.

Πρόκειται για τον σολομό, που συνδυάζει τα διατροφικά πλεονεκτήματα των θαλασσινών και των ποταμίσιων ψαριών. Μέχρι τώρα δεν ήταν ξεκάθαρο ποια από τα συστατικά του ωφελούν την υγεία, μέχρι την παρακάτω έρευνα που μοιράστηκε η Daily Mail.

Τα 4 θεραπευτικά συστατικά

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο πιστεύουν ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις ενώσεις σε αυτά τα ψάρια, που ενδεχομένως μειώνουν την κακή χοληστερίνη.

 

Η χοληστερίνη είναι η λιπαρή ουσία που συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και τα καταστρέφει, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου. Η νέα τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, έδειξε ότι ο σολομός περιέχει τουλάχιστον 30 μεταβολίτες -ουσίες που παράγονται κατά την πέψη ή άλλες χημικές διεργασίες.

Τέσσερις από αυτούς τους μεταβολίτες συνδέονται με σημαντικές βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία. Στη μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 41 συμμετέχοντες ηλικίας 30-69 ετών να ακολουθήσουν μια μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει σειρά από ψάρια, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. 

Στη συνέχεια αξιολόγησαν πόσο υγιές ήταν το καρδιαγγειακό τους σύστημα μέσω αιματολογικών και άλλων εξετάσεων. Βρήκαν ότι όσοι παρουσίασαν υψηλά επίπεδα αυτών των μεταβολιτών στο αίμα τους παρουσίασαν ελαττωμένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και απολιποπρωτεΐνη Β, όλες ουσίες-δείκτες για καρδιακή νόσο.

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA