Μενού
παγκόσμια ημέρα AIDS
Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS/HIV | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Πώς αντιδρά κάποιος που μία μέρα συνειδητοποιεί ότι έχει ερωτευτεί έναν άνθρωπο που είναι φορέας του AIDS; Πόσα πράγματα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για τον HIV

Ήταν άραγε η άγνοια, η απροσεξία ή η απληστία που έβαλε βίαια στις ζωές μας τον HIV, προξενώντας πόνο σε κάποιους ανθρώπους;

Οι καλύτερες σχέσεις είναι αυτές οι οποίες χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα, σεβασμό του ενός στον άλλον και όχι από την απληστία στην αναζήτηση της όποιας ευχαρίστησης και ηδονής. Όλοι αναζητούμε την ευχαρίστηση, ωστόσο πρέπει να μπαίνουν όρια.

«Υποεκτιμούμε τον κίνδυνο και όλοι θέλουμε να είμαστε με όλους. Αυτή είναι ανόητη συμπεριφορά. Έχει χαθεί κάθε ίχνος ενσυναίσθησης των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουμε και να μεταφέρουμε και στους άλλους λόγω της πολυπλοκότητας που έχουν οι σχέσεις σήμερα», αναφέρει στο Reader.gr ο Διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Σωτήρης Αδαμίδης.

Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα HIV, όμως υπάρχουν ακόμα απορίες. 

Όχι, ο κόσμος δεν πεθαίνει πια από AIDS με τον ρυθμό που πέθαινε παλιότερα κι όπως αναφέρει ο κ. Αδαμίδης, «οι θάνατοι από HIV έχουν μειωθεί σημαντικά από τότε που εμφανίστηκε ο ιός». 

«Οι γυναίκες σε ό,τι αφορά τη νόσο, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Για να διαπιστώσει κάποιος εάν έχει προσβληθεί από τον HIV υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις. Γίνονται επίσης δωρεάν τεστ σε μονάδες που εποπτεύονται από τις υπηρεσίες υγείας. 

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των αντισωμάτων μπορεί να το εντοπίσει κανείς μέσω τεστ αντιγόνου που γίνεται με λήψη αίματος, ή υγρών από το στόμα ή ούρων. Είναι μία πολύ αξιόπιστη διάγνωση, η οποία όμως δεν γίνεται ώσπου να βρεθεί μία θετική ELISA. 

Η μέθοδος PCR, την οποία ακούσαμε πολύ την περίοδο του κορονοϊού, είναι η πιο αξιόπιστη. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να μην ανιχνευθεί ο ιός νωρίτερα από τους 3 μήνες επειδή ο ασθενής δεν έχει δημιουργήσει αντισώματα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα κενό.

Σε αυτή την περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να επαναληφθούν 3 μήνες μετά την ενδεχόμενη επαφή», επισημαίνει ο κ. Αδαμίδης σχετικά με τους τρόπους διάγνωσης του HIV.

Άρα κάποιος που φέρει τον ιό αλλά το ιικό του φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο μπορεί να κολλήσει τον άνθρωπο με τον οποίο θα έρθει σε επαφή;

Ο κ. Αδαμίδης απαντά πως: «Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις, έτσι και με τον HIV, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο viral load για να ανιχνευθεί. Εάν το φορτίο είναι χαμηλό δεν μεταδίδεται».

HIV
HIV | Shutterstock

HIV και δεκαετία χωρίς συμπτώματα

Ρωτήσαμε τον κ. Αδαμίδη, αν ο κόσμος πεθαίνει πλέον από AIDS. «Ο κόσμος δεν πεθαίνει από AIDS όπως παλιά. Μάλιστα, πρέπει να επισημάνουμε ότι μπορεί κανείς να έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και μπορεί να περάσει μια δεκαετία στην οποία δεν θα εμφανίσει κανένα σύμπτωμα. 

Αν κάποιος έχει μία σεξουαλική συμπεριφορά που τον εκθέτει σε κίνδυνο η προγνωστική αξία των τεστ είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν βαρύτατη συμπτωματολογία από την πρώτη στιγμή και άλλοι που δεν έχουν τίποτα. Αυτό συμβαίνει διότι το μοριακό υπόστρωμα και το DNA καθενός είναι πολύ διαφορετικό». 

Ως προς τα φάρμακα και τη θεραπεία που λαμβάνει ένας άνθρωπος με HIV, o κ. Αδαμίδης τονίζει πως: «Τα περισσότερα από τα χάπια είναι αντιρετροϊκά και λειτουργούν ανασχετικά στον πολλαπλασιασμό του υλικού που φέρει ο ιός. Χρησιμοποιούνται σε κάποιον που έχει βγει θετικός. Δεν θεραπεύουν τον ιό, σταματούν την επέκτασή του και καταστέλλουν τη μολυσματικότητα».

Λανθασμένες σεξουαλικές συμπεριφορές

Στη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον κ. Αδαμίδη, κάναμε πολλές φορές λόγο για λανθασμένες σεξουαλικές συμπεριφορές. Ποιες είναι όμως αυτές; 

«Γνωρίζουμε ότι αυτή η νόσος μπορεί να μεταδοθεί μέσα από συγκεκριμένη σεξουαλική διαδρομή. Θα πρέπει λοιπόν καθένας να προσέχει και να μην εκτίθεται οπουδήποτε κουβαλώντας τον ιό. Να μην αγνοεί τον κίνδυνο. 

Υπάρχουν πληθυσμιακές ομάδες που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό παρουσίας του AIDS και άλλων λοιμωδών νοσημάτων». 

Η μετάδοση από τη μητέρα στο νεογνό

Όπως μας λέει ο κ. Αδαμίδης, «ξέρουμε τα πάντα για τον ιό, όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να πούμε ότι παίρνουμε αντιβίωση και τελειώνουμε μαζί του. Ο ιός παραμένει επιθετικός όσον αφορά τις δικές μας προσπάθειες να αναχαιτιστεί. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη μετάδοση στα νεογνά. Θέλει κι εκεί προσοχή. Έχουν γεννηθεί παιδιά που είχαν μητέρες πάσχουσες και δεν μολύνθηκαν τα ίδια. Αλλά αυτά ήταν η εξαίρεση».  

Ασθενής σε τελικό στάδιο κατάφερε να ζήσει

Ζητήσαμε από τον γιατρό να μοιραστεί μαζί μας κάποιο περιστατικό στα χρόνια της καριέρας του που να του έκανε εντύπωση. 

«Στα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του ιού, ένας ασθενής ήταν σε τελικό στάδιο. Είχε φτάσει στο σημείο να μην έχει καθόλου βοηθητικά κύτταρα. Είχε περάσει από διάφορα στάδια και ήταν ετοιμοθάνατος. Εφαρμόσαμε μια ανοσοσθεραπεία. Το άτομο αυτό μετά από μία τέτοια προσέγγιση ζει ακόμα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA