Μενού
nosokomeio
Νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στα... υπερμικρόβια. Τα λεγόμενα superbugs (υπερμικρόβια) προκαλούν κάθε χρόνο πάνω από 700.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο. 

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Χρύσα Σαρδέλη, είπε στον ΣΚΑΙ σχετικά με τα υπερμικρόβια: «θα στεναχωρηθώ που το λέω αλλά είμαστε πρωταθλητές στη χρήση αντιβιοτικών και στα υπερμικρόβια γιατί οι γιατροί και οι νοσηλευτές, γενικά οι επαγγελματίες υγείας δεν σεβόμαστε τα αντιβιοτικά ενώ οι πολίτες δεν υπακούν στις εντολές όταν τους δίνονται με τον σωστό τρόπο». 

«Και εμείς σαν ασθενείς, είναι ζήτημα εθνικής νοοτροπίας, είμαστε πιο συναισθηματικοί και κινητοποιούμαστε πιο γρήγορα αν πάρουμε πληροφορίες, ακόμη και λανθασμένες. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει να κάνει μόνο με την ελληνική πραγματικότητα. Υπάρχουν δεδομένα πως στην πρωτοβάθμια υγεία το 45% με 60% των συνταγών που έχουν να κάνουν με φάρμακα για λοιμώξεις χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Επίσης το 50% των συνταγών έχουν λάθη όσον αφορά τη δοσολογία», είπε η κ. Σαρδέλη. 

«SOS» για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

«Ευτυχώς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, υπάρχει το θέμα με τα υπερμικρόβια που δεν υπάρχει κανένα αντιβιοτικό που μπορεί να τα θεραπεύσει. Δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα αλλά αυξάνεται. Αυτό που έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη χώρα είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρόκειται για λοιμώξεις οι οποίες εμφανίζονται όταν ερχόμαστε σε επαφή με χώρους υγείας, όχι μόνο νοσοκομεία. Εδώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε κακή χρήση από ασθενείς και κοινό, προβλήματα συνταγογράφησης και πρόβλημα στις μονάδες με την ευρεία έννοια», σύμφωνα με τη Χρύσα Σαρδέλη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.