Μενού
nosokomeio
Νοσοκομείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Έντονος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην επιστημονική κοινότητα για την έξαρση του ιού κοξάκι, κυρίως στη Θεσσαλία, αλλά και τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης σε όλη τη χώρα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Mega και έδωσε διευκρινίσεις για την έξαρση των παραπάνω ιών.

Για τον ιό Κοξάκι, η Ματίνα Παγώνη τόνισε: «Ο ιός αυτός είναι γνωστός σε όλους μας. Τέτοιες εποχές ξεκινάει και είναι σε έξαρση. Όλοι προβληματίστηκαν γιατί τα 41 περιστατικά ήταν στη Λάρισα αλλά δεν είναι μόνο εκεί».

Κοξάκι: Τα συμπτώματα

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ πρόσθεσε: «Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά και αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι το 50% των παιδιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Ξεκινάει με πυρετό, κακουχία, καταβολή, πονόλαιμο και όταν ξεκινούν τα εξανθήματα σε παλάμες, πέλματα αρχίζει μια ανησυχία. Η μεγαλύτερη είναι στο στόμα. Αυτά τα εξανθήματα που υπάρχουν στο στόμα, το παιδάκι δεν μπορεί να καταπιεί ούτε και νερό».

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη η νόσηση από κοξάκι «κρατάει γύρω στις 7 ημέρες και μετά αρχίζει όλη η ύφεση των συμπτωμάτων». «Φοβούνται τις επιπλοκές, που είναι σπάνιες, αλλά είναι η εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα. Αυτό φοβούνται όλοι», είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.

Παγώνη: Τι είπε για κορονοϊό και γρίπη

Για τα κρούσματα κορονοϊού, η Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε: «Ευτυχώς για τους μεγάλους τα αντιικά φάρμακα βοήθησαν πάρα πολύ, τα εμβόλια τώρα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και τα αντισώματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, γι’ αυτό είπαμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο το επικαιροποιήμενο».

Σχετικά με την έξαρση της γρίπης, η πρόεδρος τη ΕΙΝΑΠ, είπε: «Έχουν αρχίσει και οι γρίπες και ο ένας μεταδίδει στον άλλον γιατί όλοι έχουμε χαλαρώσει. Θέλει λίγο προσοχή. Ας ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης γιατί λίγο το αργήσαμε, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί αυτοί έχουν τα υποκείμενα νοσήματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA