Μενού
Μικροσκόπιο
Μικροσκόπιο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Γκεμπρεγέσους εξέδωσε νέα προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα ξεσπάσματος της νόσου Χ, λέγοντας στους παγκόσμιους ηγέτες ότι είναι «θέμα του πότε, όχι εάν» θα χτυπήσει ένα νέο παθογόνο και πανδημία.

Σημείωσε μάλιστα, ενώπιον των παρευρισκόμενων στο World Government Summit στο Ντουμπάι, νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα, ότι εξέδωσε παρόμοια προειδοποίηση το 2018 σχετικά με την πιθανότητα νέας πανδημίας, και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο, μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού, όπως γράφει η New York Post.

Τονίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένος για μια νέα πανδημία, ο Τέντρος υποστήριξε για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη μίας παγκόσμιας συνθήκης που θα συμφωνηθεί έως τον Μάιο, απορρίπτοντας παράλληλα τις υποψίες ότι αυτή η σύγκλιση αποτελεί απόπειρα του οργανισμού να επεκτείνει τις εξουσίες του.

«Κρίσιμη αποστολή για την ανθρωπότητα»

Αποκάλεσε μάλιστα αυτό το επείγον κάλεσμα «αποστολή κρίσιμη για την ανθρωπότητα», προσθέτοντας: «Σήμερα στέκομαι μπροστά σας στον απόηχο του COVID-19 με εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς, με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς κραδασμούς που αντηχούν μέχρι σήμερα».

«Αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όπως βελτιώσεις στην επιτήρηση, το Ταμείο Πανδημίας, η κατασκευή υποδομών για την παραγωγή εμβολίων, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για μια πανδημία», είπε επίσης.

Προειδοποίησε δε πως το τίμημα σε περίπτωση που η υφήλιος δεν προετοιμαστεί για μία νέα υγειονομική «έκρηξη» θα είναι υψηλό. «Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε και όχι  του αν», είπε χαρακτηριστικά.

Η νόσος Χ

Η νόσος Χ είναι ένας υποθετικός ιός «placeholder» που δεν έχει ακόμη αναδυθεί, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να είναι 20 φορές πιο θανατηφόρος από τον COVID-19. Πριν από περίπου οκτώ χρόνια, προστέθηκε στη λίστα του ΠΟΥ με παθογόνα επιδεχόμενα έρευνας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια «σοβαρή διεθνή επιδημία».

Ο Tedros είπε ότι έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη νόσο Χ πρόσφατα, αλλά επέμεινε ότι δεν είναι κάτι νέο. «Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο "νόσος Χ" το 2018, όταν πάλι μίλησα εδώ σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων, ως σύμβολο για μια ασθένεια που δεν γνωρίζουμε ακόμη, αλλά για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε».

«Ο COVID-19 ήταν μια ασθένεια X, ένα νέο παθογόνο που προκάλεσε μια νέα ασθένεια. Αλλά θα υπάρξει μια άλλη Ασθένεια Χ, ή Νόσος Υ ή Νόσος Ζ».

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA