Μενού
Φάρμα αγελάδων
Φάρμα αγελάδων | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί σε πολλά προϊόντα παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια κατανάλωσης του προϊόντος.

Το BBC έκανε έρευνα για το εάν οι φόβοι αυτοί των καταναλωτών είναι εύλογοι και δεν πρέπει να πίνουν παστεριωμένο ή νωπό γάλα.

Η έξαρση της γρίπης των πτηνών στα αμερικανικά γαλακτοπαραγωγά βοοειδή δεν έχει δείξει σημάδια επιβράδυνσης τις τελευταίες εβδομάδες, με εννέα πολιτείες να αναφέρουν μολύνσεις αγελάδων από τον ιό H5N1.

Συνήθως, ο ιός δεν μεταπηδά από τις αγελάδες στον άνθρωπο, αλλά τον Απρίλιο ένας εργάτης φάρμας στο Τέξας βρέθηκε θετικός στη γρίπη των πτηνών.

Υπολείμματα του H5N1 έχουν βρεθεί στο 20% των δειγμάτων παστεριωμένου γάλακτος στις ΗΠΑ. Η παστερίωση είναι μια διαδικασία θέρμανσης που χρησιμοποιείται για τη θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο ιός της γρίπης. 

Η πλειονότητα του γάλακτος στις ΗΠΑ παστεριώνεται, περνώντας από μια εντατική διαδικασία θέρμανσης. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά στους πολίτες να μην προτιμούν τα νωπά προϊόντα. 

Ασφαλές ή όχι το παστεριωμένο γάλα

Σε μια αρχική μελέτη, ο FDA εξέτασε 297 εμπορικά γαλακτοκομικά προϊόντα από 38 πολιτείες και ανίχνευσε ιικά σωματίδια της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε ένα στα πέντε δείγματα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η μόλυνση στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ήταν πιο διαδεδομένη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως» ανέφερε ο Οργανισμός σε πόρισμά του. 

Καθώς, όμως, η παστερίωση καταστρέφει τους ιούς αφήνοντας πίσω τους κάποια υπολείμματα, όπως το DNA ή μέρη του πρωτεϊνικού τους περιβλήματος, το επόμενο βήμα ήταν να διαπιστωθεί αν αυτά τα ιικά σωματίδια ήταν ενεργά και μολυσματικά ή απλώς ανενεργά θραύσματα.

Ο Οργανισμός χρησιμοποίησε δοκιμές με εμβολιασμούς αυγών για να το διαπιστώσει. Ουσιαστικά εισήγαγαν τον ιό σε ένα αυγό, για να φανεί εάν αναπαράγεται.

Οι δοκιμές ήταν αρνητικές, υποδεικνύοντας ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ζωντανού ιού της γρίπης των πτηνών H5N1 στο παστεριωμένο γάλα.

«Αυτό απέδειξε περίτρανα ότι η συνήθης παστερίωση αδρανοποιεί την επιρροή, όταν το νωπό γάλα υφίσταται επεξεργασία» κατέληξε ο FDA, που συμπλήρωσε πως συνεχίζει την έρευνα - από τη φάρμα, στο ράφι - για να επιβεβαιώσει τα ευρήματά του.

Ωστόσο, εκπρόσωπος επεσήμανε πως ο FDA είναι βέβαιος για την ασφάλεια της παστεριωμένου γάλακτος.

«Η παστερίωση ισοδυναμεί με ασφάλεια» είπε στο μέσο ο Michael Payne, ερευνητής στο Western Institute of Food Safety and Security του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. «Η επιστήμη και η τεχνολογία της παστερίωσης διατηρεί τους ανθρώπους ασφαλείς από τη δεκαετία του 1860».

«Αυτό ισχύει και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από παστεριωμένο γάλα - βούτυρο, κρέμα γάλακτος κλπ» συμπλήρωσε. 

Τι ισχύει για το νωπό γάλα

Όσον αφορά στο νωπό γάλα, μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων που το κατανάλωσαν. 

Μόνο 27 πολιτείες στις ΗΠΑ επιτρέπουν την πώληση του προϊόντος και είναι παράνομη η διάθεσή του πέρα από τα όρια της επικράτειας αυτών. 

Ωστόσο, το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει μια ποικιλία παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες, όπως η λιστέρια και E.coli.

Στις 29 Απριλίου, το Τμήμα Γεωργίας της Νέας Υόρκης εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της κομητείας Schuyler, αφού ένα άτομο αρρώστησε μετά την κατανάλωση νωπού γάλακτος, το οποίο προμηθεύτηκε από τοπικό γαλακτοκομείο. Ήταν μολυσμένο με καμπυλοβακτηρίδιο, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κράμπες στο στομάχι και πυρετό.

Ο Jeremy Luban, μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, σημείωσε πως τέτοια περιστατικά είναι συνήθη. Ο ίδιος έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα όσων αφορά στο εάν υπάρχει κίνδυνος από τη γρίπη των πτηνών. 

«Είναι δύσκολο να σχηματίσουμε ευρεία εικόνα, επειδή υπάρχει έλλειψη πληροφοριών» είπε, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο ο ιός μετακινείται μεταξύ των ειδών. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν».

Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιστατικά θανάτου ζώων που κατανάλωσαν νωπό γάλα, μολυσμένο από τον H5N1.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γατών που πέθαναν κατ΄αυτόν τον τρόπο σε φάρμα στο Τέξας. Οι μισές από τις 24 γάτες που ήπιαν νωπό γάλα, αρρώστησαν και πέθαναν.

Ο Eric Burrough, παθολόγος στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα και συγγραφέας της δημοσίευσης, ανέφερε ότι το γάλα είχε ιικά σωματίδια της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας και εργαστήριο ήταν σε θέση να αναπτύξει ζωντανό ιό από το νωπό γάλα. 

«Πολυάριθμες γάτες σε άλλες γαλακτοβιομηχανίες που, επίσης, τρέφονταν με νωπό γάλα εμφάνισαν ασθένεια και πέθαναν» συμπλήρωσε. 

Όμως, κι άλλα παθογόνα που βρέθηκαν στο νωπό γάλα έχουν αποδειχθεί επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Μελέτη που ανέλυσε 121 κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών σε γαλακτοκομεία, μεταξύ 1993 και 2006, διαπίστωσε ότι το 60% αφορούσε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία 202 ανθρώπων και τον θάνατο δύο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA