Μενού
Καρότα
Καρότα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Για πολλούς ανθρώπους το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι η τελευταία «ένοχη» απόλαυση της χρονιάς, πριν αρχίσουν τη δίαιτα για να κάψουν τα κιλά των γιορτών. Εκείνη την ώρα την προσοχή μας μονοπωλούν το ζουμερό ψητό κρέας, οι πλούσιες σάλτσες και οι αφράτες πατατούλες, αλλά θα ήταν καλό να δώσουμε προσοχή και σε ένα λαχανικό που κάνει όλη αυτή την ατασθαλία λίγο πιο υγιεινή.

Μία πρόσφατη μελέτη που μοιράστηκε η Daily Express αποκάλυψε ότι ένα συγκεκριμένο συνοδευτικό θα μπορούσε ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρότων θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε τη νόσο μέχρι και 25%.

Το «ταπεινό» καρότο

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition, έδειξε ότι εν γένει η κατανάλωση πέντε μερίδων καρότου την εβδομάδα συνδέεται με 20% μείωση στην ανάπτυξη όλων των τύπων καρκίνου.

Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας την εβδομάδα οδήγησε σε σημαντική μείωση, με 4% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν ποτέ το λαχανικό. Προηγούμενη έρευνα είχε διερευνήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της β-καροτίνης, της ένωσης που δίνει στο καρότο την πορτοκαλί απόχρωσή του.

Καρότα
Καρότα | Shutterstock

Ειδικοί του εν λόγω πανεπιστημίου ανακάλυψαν επίσης ότι ολόκληρο το καρότο, και όχι μόνο η καροτίνη, παρέχει αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνεται σε ικανές ποσότητες. Ως μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σχεδόν 200 μελετών και 4,7 εκατομμυρίων συμμετεχόντων. 

Διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη καρότου προέβλεπε στατιστικά σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε διάφορες ομάδες, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, της ποσότητας πρόσληψης αλλά του τύπου καρκίνου. Με ανακοίνωσή του το ίδρυμα εξήγησε: «Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει τα οφέλη των καρότων στο παρελθόν, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο υπήρχαν τόσα πολλά δεδομένα για να αναλύσουμε».

«Ωστόσο, η β-καροτίνη δεν έδειξε πολύ ευεργετική επίδραση στον καρκίνο σε ελεγχόμενα πειράματα. Ως αποτέλεσμα, μελετήσαμε τα καρότα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ένα διαφορετικό είδος φυτοχημικών, τα πολυακετυλένια, τα οποία είναι άχρωμα αλλά έχουν ισχυρή επίδραση στον καρκίνο».

Καρότα
Καρότα | Shutterstock

 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA