Μενού
mpela xantit
Μπέλα Χαντίτ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το πασίγνωστο μοντέλο Μπέλα Χαντίντ μοιράστηκε την μακροχρόνια περιπέτεια της υγείας της με τη νόσο Lyme και επιτέλους είναι πιο υγιής μετά από πρόσφατη θεραπεία της.

Τόσο ο αδερφός της Μπέλα, Ανουάρ Χαντίντ, όσο και η μαμά της Γιολάντα Χαντίντ έχουν μιλήσει για τη δική τους μάχη με τη νόσο του Lyme. Σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( CDC ) περίπου 476.000 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται και λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο του Lyme κάθε χρόνο.

Τα συμπτώματα

Η νόσος του Lyme προκαλείται από μόλυνση του βακτηρίου Borrelia burgdorferi. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων ψύλλων.

Η Μπέλα παλεύει με τη νόσο εδώ και 15 χρόνια και διαγνώστηκε τον Νοέμβριο του 2013 μετά από εξέταση ενώ έπασχε από έναν μακρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως κόπωση, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, διαταραχές μνήμης, πονοκεφάλους, ανισορροπία, PMS, πόνο στο στήθος και διαταραχές ύπνου. 

Όπως αναφέρει το newsweek, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου «ένα εξάνθημα κυκλικού ή οβάλ σχήματος γύρω από ένα τσίμπημα τσιμπουριού μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Lyme σε μερικούς ανθρώπους». Το δάγκωμα μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να εμφανίσουν «συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη», όπως υψηλή θερμοκρασία, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, κόπωση, λήθαργο καθώς και διογκωμένους λεμφαδένες.

Παρόλο που τρία μέλη της οικογένειας Hadid έχουν τη νόσο δεν υπάρχουν αναφορές που να αποδεικνύουν πως πρόκειται για μια κληρονομική νόσο. 

Η θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου Lyme και ανάλογα τη σοβαρότητα της κατάστασης δίνονται αντιβιωτικά όπως δοξυκυκλίνη ή αμοξικιλλίνη για μερικές εβδομάδες. Η ανάρρωση διαρκεί συνήθως μερικούς μήνες ώσπου να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις δεν αποχωρούν ακόμα και μετά τη θεραπεία.

Η καλύτεροι τρόποι πρόληψης είναι οι τακτικοί έλεγχοι για τσιμπούρια στους χώρους του σπιτιού και η χρήση εντομοαπωθητικών. 

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA