Μενού
Μαθητές σε σχολείο
Συγκεντρωμένοι μαθητές σε σχολείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη βρέθηκε, μεταξύ άλλων μετά από έρευνα του ΕΟΔΥ, σε δείγματα σχολικών γευμάτων που οδήγησαν στη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα δείγματα που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη, γεγονός που προκαλεί συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές.

Ο έλεγχος έγινε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται προκειμένου να δοθούν περισσότερες απαντήσεις για το συμβάν στη Λαμία.

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος - Τα κύρια συμπτώματα

Ο σταφυλόκοκκος και ειδικότερα οι σταφυλόκοκκοι είναι συχνό αίτιο πυογόνων λοιμώξεων στα βρέφη και στα παιδιά, και διαχωρίζονται σε θετικούς κατά Gram κόκκοι, αερόβιοι ή προαιρετικά αναερόβιοι.

Τα στελέχη ταξινομούνται ως χρυσίζων (παθογόνος) σταφυλόκοκκος (S.Aureus), επιδερμικός σταφυλόκοκκος (S.Epidermis) και σαπροφυτικός σταφυλόκοκκος (S. Saprophyticus), ενώ υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία του ιού, 60% διαλείπουσα και περίπου 20% δεν αποικίζεται.

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, ο σταφυλόκοκκος προκαλεί αποστήματα με πύον, ο πόνος, το πρήξιμο και η ερυθρότητα στην περιοχή της μόλυνσης. Εάν περάσει στο αίμα (βακτηριαιμία ή σηψαιμία) προκαλεί πυρετό, ρίγη και χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα και σπάνια με τον αέρα.

Εξαιρετικά ευαίσθητα στους σταφυλόκοκκούς είναι τα νεογνά, των οποίων οι συχνές θέσεις αποικισμού είναι ο ρινοφάρυγγας, το δέρμα και το ομφαλικό κολόβωμα.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA