Μενού
Εμβόλιο κατά της γρίπης
Εμβόλιο κατά της γρίπης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στο πλευρό του υπουργείου Υγείας τάσσονται οι γιατροί μετά τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για τη συνταγογράφηση των εμβολίων για τη γρίπη για την περίοδο 2023- 2024.

Το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, σχετικά με τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό, ορίζει ότι τα 6 νέα αντιγριπικά εμβόλια θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Συγκεκριμένα, τα 4 συμβατικά εμβόλια θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ μετά δρομολογείται διαδικασία χορήγησης τους χωρίς συνταγή. Τα άλλα 2 νέα εμβόλια που προορίζονται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και είναι πολύ πιο ακριβά θα χορηγούνται για όλο το διάστημα του αντιγριπικού εμβολιασμού με ιατρική συνταγή.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και την επίθεση προς την κα. Αγαπηδάκη από τον πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αναφέρει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου Υγείας και να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών.

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ αναφέρει αναλυτικά:

«Επιστημονικά τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές των χωρών που έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας είναι η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου Υγείας για συνταγογράφηση των εμβολίων κατά της γρίπης.

Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο φαρμακευτικό σκεύασμα και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο παρενεργειών.

Στη χώρα μας εκατοντάδες φάρμακα χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, διογκώνοντας την πολυφαρμακία, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά. Δυστυχώς η χρόνια αδράνεια της πολιτείας έναντι της αντιεπιστημονικής πρακτικής της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή την έχει “νομιμοποιήσει” για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας.

Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης. Ο ΠΙΣ χαιρετίζει αυτό το βήμα και ζητά να υπάρξει πλήρης απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή, στα πρότυπα της χορήγησης των αντιβιοτικών».

Η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας είχε διευκρινίσει τα εξής:

«Το εμβόλιο είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Φέτος, για πρώτη φορά έχουμε δύο τύπους εμβολίων: αυτά που είχαμε πάντα, τα συμβατικά, και τα νέου τύπου εμβόλια που έχουν ιατρική ένδειξη αποκλειστικά για άτομα άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως τα νέου τύπου εμβόλια κοστίζουν πολλαπλάσια των συμβατικών.

Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή.

Το συμβατικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο χωρίς συνταγή από αρχές Νοεμβρίου. Ως τότε, όποιος πολίτης το επιθυμεί, μπορεί να εμβολιαστεί με το συμβατικό εμβόλιο με ιατρική συνταγή. Για το νέου τύπου εμβόλιο όμως, χρειάζεται συνταγογράφηση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA