Μενού
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε με άνεση τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και έχει το πάνω χέρι για μία τρίτη προεδρική θητεία. Κέρδισε όμως και τον Α΄ γύρο στην κόντρα του με τη Δύση, η οποία για ακόμα μία φορά τον μέτρησε λάθος. Οι Αμερικανοί θεώρησαν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν μία και καλή με τον Τούρκο πρόεδρο μέσω μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας χωρίς να χάσουν την Τουρκία από τη σφαίρα επιρροής τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έπαιξε τα ρέστα του, ανοίγοντας μέχρι και τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου για να το προσφέρει τσάμπα ο φίλος του στον τουρκικό λαό με απώτερο στόχο να μη χάσει το δούρειο ίππο, που έχει στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Και δικαίως τώρα στο Κρεμλίνο ανοίγουν βότκες και πίνουν στην υγειά του σουλτάνου, που είναι πλέον απόλυτος κυρίαρχος στην τουρκική εθνοσυνέλευση μαζί με τον αρχηγό των Γκρίζων Λύκων. Ο ισλαμιστής πρόεδρος, ο οποίος μας προειδοποιούσε ότι θα έρθει μία νύχτα ξαφνικά και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που κρατώντας ένα γιαταγάνι απειλούσε ότι θα μας πνίξει στο αίμα, θα βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, στο τιμόνι της Τουρκίας και την επόμενη 5ετία.  

Η Τουρκία δεν είναι μία δυτική χώρα

Η πεποίθηση των δυτικών κυβερνήσεων ότι μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τα τεκταινόμενα στην Τουρκία με δυτικούς όρους ήταν εξαρχής εκτός πραγματικότητας. Όπως ακριβώς ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσέγγιση των ελληνοτουρκικών από τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας. Η Τουρκία δεν είναι μία δυτική χώρα. Ποτέ δεν υπήρξε και είναι εξαιρετικά απίθανο να προσομοιάσει στο μέλλον. Σε ποιο δυτικό κράτος ένας υποψήφιος πρόεδρος θα έβγαζε από την τσέπη του ένα μάτσο χαρτονομίσματα και θα τα μοίραζε στους πιτσιρικάδες μέσα στο εκλογικό τμήμα; Ο Ερντογάν δε θα προκήρυσσε ποτέ εκλογές για να τις χάσει. Και δεν τις έχασε. Άλλωστε, ο ίδιος έκανε ότι ήταν απαραίτητο για να επιλέξει ουσιαστικά ως αντίπαλο του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τον καλό Αλεβίτη, που μας υπόσχεται ειρήνη στο Αιγαίο αφού όμως προηγουμένως αρπάξει τα 18 ελληνικά νησιά, για τα οποία ζητούσε από τον Ερντογάν να πάψει να είναι υποχωρητικός και να αναλάβει στρατιωτική δράση. 

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία λοιπόν είναι μία μεγάλη ευκαιρία για όλους. Φυσικά, για τον Ερντογάν, που δε θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα του, καθώς μία εκλογική ήττα θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή του αλλά και την ασφάλεια της οικογένειας του. Ευκαιρία όμως και για τη Δύση, η οποία θα πρέπει τελικά να το πάρει απόφαση ότι ψευδαισθήσεις για την Τουρκία γιοκ. Η Δύση, που κατά τα λοιπά ήταν έτοιμη να αρχίσει αμέσως τα «δωράκια» προς την Άγκυρα σε περίπτωση νίκης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Βέβαια, μεγάλο μέρος του λογαριασμού αυτού θα καλούνταν να τον πληρώσει Ελλάδα και Κύπρος. Η διαφαινόμενη τρίτη προεδρική θητεία Ερντογάν αλλά και το 25%, που εξασφαλίζουν συνολικά οι ακραίοι εθνικιστές στο τουρκικό εκλογικό σώμα, δείχνουν τον προσανατολισμό της γείτονα, το επόμενο διάστημα. 

Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η Ελλάδα

Σπουδαία ευκαιρία όμως, που δεν πρέπει να χαθεί, και για τη χώρα μας. Η περαιτέρω αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας με την ταυτόχρονη επιπρόσθετη στρατιωτική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι μονόδρομος για τη Δύση και ειδικά για τις ΗΠΑ στην περίπτωση, που ο Ερντογάν, δεν εγκαταλείψει τον εναγκαλισμό του με τη Ρωσία του Πούτιν και επιμείνει στο εθνικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στοχεύοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Σε μία τέτοια προοπτική, η Ελλάδα θα εξελιχθεί στον ισχυρό παίκτη της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξοπλισμένη σαν «αστακός» απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό με τις ευλογίες του Κρεμλίνου καθώς μετά την Ουκρανία το επόμενο πεδίο σύγκρουσης Ρωσίας και Δύσης θα μπορούσε να είναι το Αιγαίο

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένο ότι η επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι θέμα προσώπων αλλά διαπερνά οριζόντια συνολικά την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της χώρας, η εκλογή Ερντογάν στο Β’ γύρο της 28 Μαΐου θέτει αυτόματα τον οδικό άξονα στα εθνικά θέματα για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές. Μία κυβέρνηση, που θα πρέπει από την πρώτη κιόλας στιγμή να είναι έτοιμη για όλα απέναντι στους Τούρκους και η οποία θα «τρέξει» τάχιστα όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα επενδύοντας στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας χωρίς να αφήσει την παραμικρή αμφιβολία στους πολεμοχαρείς γείτονες μας για το τι θα συμβεί εάν προβούν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.