Μενού
evros-metanastes
Μετανάστες στον Έβρο | shutterstock
  • Α-
  • Α+

To μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές Αρχές είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού και τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία το έχουν κερδίσει σε σημαντικό βαθμό καθώς οι ροές προς την Ελλάδα έχουν περιοριστεί σημαντικά. 

Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση από πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν προς τη χώρα μας ή προς την Ιταλία παραμένει. Παλαιότερα στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών μου έλεγε με νόημα.... Η επιχείρηση αποτροπής πρέπει να ξεκινάει από την Τουρκία.

Αν οι γείτονες δεν κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν τότε είναι αργά... Και στον Έβρο και στο Αιγαίο ο εντοπισμός μεταναστών μετατρέπεται σε περιστατικό έρευνας διάσωσης. Και η κατάσταση δυσκολεύει όταν ανάμεσα τους βρίσκονται πολλές γυναίκες με πολλά μικρά παιδιά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο η ελληνική πλευρά έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών μετά και τις προεδρικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Στον Έβρο όπως διαπιστώνεται τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνεχίζουν να κάνουν τα «στραβά μάτια» πιθανότατα έναντι αντιτίμου από τα κυκλώματα των διακινητών

Δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση να αποτρέψουν τις ομάδες των απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών να φτάσουν στις ακτές του ποταμού Έβρου. Δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι οι έλληνες συνοριοφύλακες έχουν στη διάθεση τους μέσα όπως θερμικές κάμερες που μπορούν να καταγράψουν κάθε ύποπτη κίνηση. Και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν την τακτική της μη συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.

Αντιθέτως στο Αιγαίο δυο περιστατικά δείχνουν πως τα στελέχη της τουρκικής ακτοφυλακής δείχνουν μια άλλη συμπεριφορά έχοντας ωστόσο αντιληφθεί πως θα βρίσκουν απέναντι τους το ελληνικό Λιμενικό.

Πριν από λίγες ημέρες δυο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου είχαν συγκρουστεί δυο εμπορικά πλοία. Ωστόσο, τα πληρώματα τους έδειξαν πνεύμα συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές.

Κάτι αντίστοιχο έδειξαν τα πληρώματα σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής και την Τρίτη το πρωί στο πλαίσιο περιστατικού έρευνας για τον εντοπισμό αμερικανού χειριστή ιστιοφόρου σκάφους τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας και ενώ βρισκόταν εν πλω από την μαρίνα της Καλαμαριάς προς λιμένα Τουρκίας.

Και στις δυο περιπτώσεις οι τούρκοι ακτοφύλακες ενημερώθηκαν άμεσα πως τις διαχειρίσεις των περιστατικών τις έχει αναλάβει ο θάλαμος επιχειρήσεων στον Πειραιά καθώς η περιοχή είναι ελληνικής αρμοδιότητας. Με τους τούρκους ακτοφύλακες να μην αντιδρούν αν και με την παρουσία τους αμφισβήτησαν την ελληνική αρμοδιότητα, αλλά στο τέλος να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες των Ελλήνων συναδέλφων τους…

Δυο διαφορετικά πρόσωπα αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος της διαχείρισης των μεταναστών είναι κοινός σε Ελλάδα και Τουρκία και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν και στην απέναντι πλευρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.