Μενού
  • Α-
  • Α+

Όπως και να τα πει κανείς γίνεται κατανοητό πού αναφερόμαστε. Στα... κομμάτια που λείπουν από τη φυσική τους θέση και για αιώνες είναι «φυλακισμένα» στο Βρετανικό Μουσείο. Για πολλές δεκαετίες η εμβληματική Μελίνα Μερκούρη ήταν η σημαιοφόρος σε έναν αγώνα επιστροφής.

Αποτέλεσμα δεν υπήρχε παρά τις άοκνες προσπάθειές της. Το επιχείρημα τότε ήταν πως «δεν διαθέτει η Ελλάδα τις υποδομές να τα υποδεχθεί και να τα εκθέτει με ασφάλεια». Είχε δεν είχε βάση το παραπάνω επιχείρημα, εκείνα τα χρόνια έμοιαζε αληθές και κάθε άλλη κουβέντα σταματούσε. 

Από το καλοκαίρι του 2009, η Ελλάδα διαθέτει ένα ζηλευτό σε όλο τον πλανήτη μουσείο. Αυτό της Ακρόπολης που στέκεται περήφανα κάτω από τον Ιερό Βράχο. Και κάπως έτσι μια κουβέντα που δεν είχε κλείσει ποτέ, άνοιξε με μεγαλύτερο ζήλο και πλέον με πιο στιβαρή επιχειρηματολογία. Βέβαια και πάλι αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Κατά καιρούς η κουβέντα επανέρχοταν αλλά ως εκεί. Χωρίς κάποιον παγκόσμιο αντίκτυπο. 

Μέχρι που φτάσαμε στο σήμερα και την «κίνηση» του Ρίσι Σούνακ. 

Ο Άγγλος (διορισμένος) Πρωθυπουργός σε μια πρωτοφανή κίνηση ακύρωσε στο... παρά πέντε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια κίνηση που όχι μόνο αγγίζει τα... όρια διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά έκανε και τον γύρο του κόσμου με τα σχόλια να μην τιμούν τον κύριο Σούνακ. 

Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών σαφώς και θα υπήρχε θέμα «γλυπτών», αλλά μην φανταστεί κανείς ότι θα υπήρχε κάποια σοβαρή εξέλιξη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έθετε στο τραπέζι για πολλοστή φορά τη γνωστή και πάγια θέση της Ελλάδας επί του θέματος, η πλευρά των Άγγλων με κομψό τρόπο προφανώς θα εξέφραζε αντιρρήσεις, το Μαξίμου θα έβγαζε ένα δελτίο τύπου με αναφορές στη συγκεκριμένη κουβέντα και η ζωή συνεχίζεται!

Η απρέπεια Σούνακ άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε ένα αναπάντεχο δώρο στην Ελλάδα στο κεφάλαιο «επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα»! 

Πλέον το θέμα είναι μόνιμη κουβέντα σε ΜΜΕ, social media, παντού. Προφανώς όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι ίδιοι οι TIMES έγραφαν για το θέμα. Δεν τους λες και... φυλλάδα. Εκπομπές στο Νησί λένε για το unfair του Πρωθυπουργού τους και συζητούν για το θέμα των γλυπτών. 

Με λίγα λόγια άνοιξε για τα καλά η κουβέντα και αναμένεται συνέχεια, ειδικά αν η ελληνική πλευρά διαχειριστεί σωστά το timing. Δεν χωράει αμφιβολία πως ούτε ο μεγαλύτερος φιλέλληνας δεν θα έκανε το «δώρο» του Σούνακ.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε επίσης: 

Οι παιδιάστικες συμπεριφορές των Βρετανών, η ατακάρα Φέδερστόουν για τη ρήξη και ο κουλ Αλέξης

«Δεν είναι ιδιοκτησία κανενός...»: Το σκίτσο του Αρκά για τα Γλυπτά και τον Παρθενώνα, που «διχάζει»

Οι αμέτρητες γκάφες του Ρίσι Σούνακ: Από το στραβό σφυρί μέχρι την «άβολη» συζήτηση με άστεγο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA