Μενού
diasodi-politon-sti-larisa
Διάσωση πολιτών στη Λάρισα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες καταστροφής από τη Θεσσαλία, με δεκάδες χωριά κυριολεκτικά βυθισμένα στο νερό στην Καρδίτσα, τη Λάρισα, τον Βόλο, δυστυχώς δεν είναι πρωτοφανής. Για την ακρίβεια οι ίδιες εικόνες, τα ίδια άσχημα μαντάτα για νεκρούς και κατεστραμμένες περιουσίες είναι πολύ πρόσφατες.

Μόλις πριν από τρία χρόνια, τέτοιες ημέρες ο Ιανός χτυπούσε τη χώρα, ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές και άνοιγε (και πάλι) τον κύκλο των ευθυνών, της απουσίας υποδομών και γενικά μια συζήτηση για το τι πήγε λάθος. Τα ίδια φυσικά και σε άλλες περιοχές. Στα νησιά του Ιονίου, στην Εύβοια ακόμη και μέσα στην Αττική.

Τρία χρόνια μετά, είναι σαν να μην πέρασε μία ημέρα. Ξανά τα ίδια, ακριβώς τα ίδια. Νεκροί, ζωές και όνειρα θαμμένα μέσα σε τόνους λάσπης. Και το ίδιο «γιατί» ξανά εδώ. Γιατί ξανά; Τι έγινε μέσα σε αυτά τα χρόνια ώστε να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία. Ίδια ερωτήματα όπως και με τις φωτιές τα καλοκαίρια που επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που υπάρχει.

Αν δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Αν δεν υπήρχαν οι λεζάντες δύσκολα κάποιος θα ξεχώριζε ποιες είναι του 2020 και ποιες του 2023. Ενδεχομένως δύσκολα θα αναγνώριζε αν ήταν και ακόμη παλιότερες. Άλλωστε το χωριό Μεταμόρφωση Καρδίτσας είχε ζήσει ακριβώς την ίδια καταστροφή και πριν από τρεις δεκαετίες.

moyzaki2020
Μουζάκι Καρδίτσας 2020 | Eurokinissi
karditsa 2023
Καρδίτσα 2023 | Eurokinissi
farsala-2020
Φάρσαλα 2020 | Eurokinissi
palamas2023
Παλαμάς 2023 | Eurokinissi
trikala2020
Τρίκαλα 2020 | Eurokinissi
bolos2023
Βόλος 2023 | Eurokinissi

Στη Βόρεια Εύβοια φωνάζουν οι κάτοικοι πως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την τελευταία θεομηνία. Έργα για τις πλημμύρες -λένε- πουθενά, αρμόδιοι εξαφανισμένοι και οι κάτοικοι να πρέπει για ακόμη έναν χρόνο να δαμάσουν τη φύση έχοντας απέναντί τους είτε τους φουσκωμένους χειμάρρους είτε τα φλεγόμενα δάση.

Πριν από δύο χρόνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επιθεωρήσει τα έργα που γίνονταν στη Θεσσαλία, στην Καρδίτσα και αλλού, για την αποκατάσταση των ζημιών από τον Ιανό. Αλήθεια πόσο προχώρησαν όλα αυτά τα έργα; Ολοκληρώθηκαν ποτέ, κι αν ναι πόσο επιτυχημένα ήταν τελικά; Έγινε κάτι για την πρόληψη ή μόνο μετράμε τις δυνάμεις που επιχειρούν αφού το κακό έχει γίνει;

Σε λίγες ημέρες τα νερά θα υποχωρήσουν. Οι πλημμύρες θα έχουν ισοπεδώσει περιοχές και ζωές κι εμείς θα κάνουμε... θυσίες στους αγνώστους θεούς της φύσης για να μας φερθούν καλύτερα την επόμενη φορά. Γιατί δεδομένα θα υπάρξει επόμενη φορά και σίγουρα δεν θα αργήσει να έρθει...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.