Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Καμίλα Βαλίεβα έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη που κατάφερε να προσγειώσει άλμα με τετραπλή περιστροφή στο καλλιτεχνικό πατινάζ, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Πεκίνο. Σήμερα, όμως, η είδηση ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, ήρθε να «παγώσει» την επιτυχία της.  

Διαβάστε ακόμη: Κερτ Ζουμά: Οι κλωτσιές στη γάτα... κόστισαν μια περιουσία στον Γάλλο ποδοσφαιριστή και τη Γουέστ Χαμ

Η ρωσική εφημερίδα RBC αποκάλυψε σήμερα (9/2) ότι η σταρ του καλλιτεχνικού πατινάζ, Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική σε τριμεταζιδίνη (φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης), αν και η εφημερίδα δεν γνωστοποίησε τις πηγές της.

Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε αργά το βράδυ στο Πεκίνο, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

Τι ισχύει σύμφωνα με τον WADA

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων. Όπως είναι φυσιολογικό από την πλευρά της αθλήτριας έχει ξεκινήσει προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά της, ενώ είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους, δηλαδή το CAS, εάν αυτό χρειαστεί.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του WADA, η Βαλίεβα ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων αθλητών. Πρόκειται για μία λίστα στην οποία ανήκουν όλοι οι αθλητές οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Φυσικά, η υπόθεση αναμένεται να έχει και άλλα επεισόδια τόσο στο Πεκίνο, όσο και μακριά από αυτό.

Η περιστροφή που έγραψε Ιστορία

Την περασμένη Δευτέρα, η Καμίλα Βαλίεβα, στο ξεκίνημα του προγράμματός της έκανε τετραπλό Σαλτσόβ, το οποίο ακολούθησε ένα τριπλό άξελ και ένας συνδυασμός τετραπλού και τριπλού τόλουπ. Η παρουσία της ήταν καθοριστική, ώστε η Ρωσία να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο η απονομή δεν έγινε ποτέ! Για την ακρίβεια έγινε, αλλά στους αθλητές δόθηκαν αρκουδάκια και όχι μετάλλια.

Αρχικά, έγινε γνωστό ότι υπάρχει κάποιο νομικό κόλλημα, δίχως να γίνει γνωστό κάτι περισσότερο. Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, ο λόγος που δεν έγινε η απονομή είναι ότι η 15χρονη είχε να κάνει με χρήση απαγορευμένης ουσίας. Συγκεκριμένα, στο δείγμα της βρέθηκε η ουσία τριμεταζιδίνη, η οποία βρίσκεται μέσα στις απαγορευμένες ουσίες χωρίς όμως να έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Η συγκεκριμένη ουσία δίνεται για τη στηθάγχη και αυτό υποστηρίζει και η πλευρά της αθλήτριας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA