Μενού
Παράνομο παρκάρισμα
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια, σε διαβάσεις, σε ράμπες. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι παντελώς εχθρικοί τόσο για τους πεζούς όσο και για κάθε εναλλακτική μορφή μετακίνησης, καθώς τα αυτοκίνητα αλλά και τα δίτροχα, παρκάρουν κυριολεκτικά... όπου βρουν.

Η απάντηση είναι πάντα η ίδια. «Και που να το βάλω;» η οποία φυσικά ενισχύεται από τους ανύπαρκτους ελέγχους από την τροχαία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως ακόμη και καταγγελία να θέλει να κάνει κάποιος γιατί πχ του έχουν «φρακάρει» την είσοδο του σπιτιού του και δεν μπορεί να βγει, θα πρέπει πρώτα να καλέσει στην Άμεσο Δράση (στο «100») και από εκεί θα δοθεί η σχετική εντολή.

Διαβάστε ακόμη: Τι σημαίνουν τα γράμματα στα λεωφορεία; 

Την ίδια στιγμή ο Κώδικας Οδική Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος, τόσο για το που επιτρέπεται όσο και για το που απαγορεύεται να σταθμεύσει κάποιος τό όχημα του. Και ναι, ενδεχομένως κάποιες διατάξεις να μοιάζουν «εκτός τόπου και χρόνου» ώστε να μπορέσουν να βρουν πρακτική εφαρμογή, ωστόσο ο κανονισμός υπάρχει...

Παρκάρισμα: Πού επιτρέπεται και πού όχι

Στο Άρθρο 34 του ΚΟΚ, λοιπόν, περιγράφεται τι ισχύει για τη στάση και τη στάθμευση των οχημάτων. Αντιγράφουμε από εκεί...

Η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις. 

Η στάση ή στάθμευση οχήματος απαγορεύεται:

  • Επάνω σε διαβάσεις πεζών ή ποδηλατιστών και σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα από αυτές. 
  • Σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα (12) μέτρα από στάσεις αστικών, υπεραστικών, ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τροχιοδρομικών οχημάτων.
  • Σε εισόδους και εξόδους κόμβων και σε απόσταση μικρότερη από δέκα (10) μέτρα από τη νοητή προέκταση της πλησιέστερης οριογραμμής του κάθετου οδοστρώματος. 
  • Σε σιδηροδρομικές ή τροχιοδρομικές γραμμές ή πολύ πλησίον αυτών, ώστε να παρεμποδίζεται η κίνηση των σιδηροδρομικών ή τροχιοδρομικών οχημάτων. 
  • Σε πεζοδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα που προορίζονται για πεζούς ως και ποδηλαταδρόμους, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτούς η στάθμευση με ειδική σήμανση. 
  • Πάνω και κάτω από τις γέφυρες, εκτός αν υπάρχουν χώροι για στάθμευση ειδικά προορισμένοι. 
  • Πλησίον και πάνω σε κυρτές καμπύλες αλλαγής των κατά μήκος κλίσεων των οδών (ράχεων) και σε στροφές ανεπαρκούς ορατότητας για προσπέρασμα. 
  • Σε οδοστρώματα που είναι χωρισμένα σε δύο λωρίδες κυκλοφορίας και αν το εναπομένον πλάτος της λωρίδας μεταξύ οχήματος και απαγορευτικής γραμμής υπέρβασης είναι μικρότερο από τρία (3) μέτρα.
  • Σε απόσταση μικρότερη από είκοσι (20) μέτρα από φωτεινούς σηματοδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υποχρεωτικής διακοπής πορείας (STOΡ), ως και σε θέση, στην οποία το όχημα κρύβει από τους χρήστες της οδού τη θέα των πινακίδων σήμανσης και σηματοδοτών. 
  • σε απόσταση πέντε (5) μέτρων από την τομή «ρυμοτομικών» γραμμών ή των νοητών προεκτάσεων αυτών,
  • Πάνω στις νησίδες ασφαλείας ως και στις διαχωριστικές νησίδες. 
  • Στους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας, εκτός των χώρων στάθμευσης, που καθορίζονται με σήμανση. 
  • Σε λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. 
  • Σε σήραγγες που υποδεικνύονται από ειδικές πινακίδες, εκτός από τους χώρους που υποδεικνύονται ειδικά γι' αυτόν το σκοπό. 
  • Επί σημασμένης βοηθητικής οδού, η οποία προορίζεται για οχήματα που μετακινούνται βραδέως. 
  • σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης «ατόμων με αναπηρία» «ή οδηγός τυφλών και σε απόσταση μικρότερη από 0,50 μ. εκατέρωθεν αυτών»
  • σε ειδικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων «ατόμων με αναπηρία»
  • σε χώρους στάθμευσης αποκλειστικά για συγκεκριμένο όχημα «ατόμων με αναπηρία».

Διαβάστε ακόμη: 35 δευτερόλεπτα: H πιο κοντινή απόσταση μεταξύ δύο στάσεων μετρό βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη

Η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται και: 

  • Σε απόσταση μικρότερη από δεκαπέντε (15) μέτρα προ και μετά τις ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις. 
  • Μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παραδίου ιδιοκτησίας ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος - έξοδος οχημάτων εξ αυτής. 
  • Σε θέση από την οποία παρεμποδίζεται όχημα που σταθμεύει κανονικά να εξέλθει από το χώρο που έχει σταθμεύσει . 
  • Αν το ελεύθερο μέρος της οδού που απομένει είναι ανεπαρκές για την κυκλοφορία των οχημάτων. 
  • παράπλευρά άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Κατ' εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι «καθώς και τα Ε.Π.Η.Ο.» , μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρά με το άλλο σε διπλή σειρά,
  • Σε απόσταση μικρότερη από πέντε (5) μέτρα προ και μετά από πυροσβεστικό σημεία. 
  • Προ της εισόδου και εξόδου της προοριζόμενης για τη διακίνηση ασθενών προς και από νοσοκομεία, κλινικές και σταθμούς πρώτων βοηθειών γενικά. θ) Αν εμποδίζει τη χρήση χώρων στάθμευσης που σημαίνεται κατάλληλα. 
  • Σε ειδικούς χώρους στάθμευσης επιβατηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης (ΤΑXI). 
  • Στις εισόδους και εξόδους των πεζόδρομων ως και πάνω σ' αυτούς. 
  • Επί του κεντρικού οδοστρώματος οδών τριών οδοστρωμάτων καθώς και εκτός κατοικημένων περιοχών, επί των οδοστρωμάτων οδών σημασμένων ως οδών προτεραιότητας με κατάλληλες πινακίδες.

Παρκάρισμα στις πόλεις

Μέσα στις κατοικημένες περιοχές, σε θέσεις όπου επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση, οι οδηγοί οχημάτων ή ζώων υποχρεούνται να θέτουν αυτά όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος. Στους μονόδρομους επιτρέπεται η στάση ή η στάθμευση και στην αριστερή πλευρά. Αν δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, οι οδηγοί υποχρεούνται να αφήνουν ελεύθερο χώρο πλάτους ενός (1) μέτρου, τουλάχιστον, για τη διέλευση των πεζών.

Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους πάνω από 3,5 τόνους, λεωφορείων, μηχανημάτων έργων, αγροτικών μηχανημάτων, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέρα από 24 συνεχείς ώρες.

Πώς παρκάρουμε

Τα οχήματα που βρίσκονται σε στάση ή στάθμευση, επιβάλλεται να τοποθετούνται παράλληλα με την οριογραμμή του οδοστρώματος και επί της αντιστοιχούσας γι' αυτούς προς την κατεύθυνση της κυκλοφορίας πλευράς, εκτός αν ορίζεται με σήμανση διαφορετικά. Εντούτοις, η επί της άλλης πλευράς στάση ή στάθμευση επιτρέπεται, όταν η στάση ή η στάθμευση επί της αντιστοιχούσας προς κατεύθυνση της κυκλοφορίας πλευράς εμποδίζεται λόγω παρουσίας σιδηροτροχιών. Δύναται να επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση στο μέσον του οδοστρώματος, σε ειδικά σημειούμενες θέσεις.

Τι γίνεται όταν κληθεί η αστυνομία

Τα αρμόδια αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιούν τα οχήματα με ειδικούς μηχανισμούς (τροχοσφιγκτήρες κ.λπ.), να ενεργούν τη μεταφορά οχήματος το οποίο σταθμεύει σε απαγορευμένη θέση ή την απομάκρυνση τροχόσπιτων, σκαφών ή άλλων ογκωδών αντικειμένων, αν εξαιτίας της στάθμευσης των οχημάτων ή της εγκατάλειψης των τροχόσπιτων και σκαφών ως και των αντικειμένων αυτών παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Η μεταφορά των οχημάτων γίνεται με κατάλληλα τεχνικά μέσα αποκλειόμενης της παραβίασης των θυρών του οχήματος σε σταθμό αυτοκινήτων ή άλλο κατάλληλο χώρο, αφού ληφθούν μέτρα για την αποτροπή υλικών ζημιών. Για τη μεταφορά ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος μέσα σε εύλογη προθεσμία.

Τα έξοδα μεταφοράς, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του «Υπουργού Προστασίας του Πολίτη» , ως και τα φύλακτρα του οχήματος, βαρύνουν τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο αυτού ή του σκάφους ή των άλλων αντικειμένων, ο οποίος μπορεί να τα παραλάβει αμέσως μετά την καταβολή των εξόδων αυτών.

Μεταφορά οχήματος, έστω και αν τούτο σταθμεύει νόμιμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα παραπάνω, χωρίς επιβολή διοικητικών ποινών ή άλλων επιβαρύνσεων, όταν υφίσταται κατάσταση ανάγκης ή για λόγους ασφαλείας, ειδοποιημένου όμως προς τούτο, με κάθε πρόσφορο μέσο, του ιδιοκτήτη ή κατόχου, μέσα σε εύλογη προθεσμία

Για το παράνομο παρκάρισμα προβλέπονται πρόστιμα από 40 ως και 150 ευρώ, ανάλογα το ποια διάταξη παραβιάζεται. Δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα εδώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA