Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που έχει δεσμευτεί να σταματήσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης νωρίτερα από όλες τις άλλες, η Νορβηγία, έχει ήδη πετύχει τεράστια αποδοχή της ηλεκτροκίνησης. Ταυτόχρονα, αποτελεί το απτό παράδειγμα ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν όχι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν των μεταφορών.

Διαβάστε ακόμα: Πως η Σουηδία έγινε η νέα Silicon Valley

Σχεδόν 77.000 ηλεκτρικά οχήματα ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία το 2020, αντιπροσωπεύοντας το 54% όλων των νέων οχημάτων. Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει plug-in υβριδικά, τα οποία αθροιζόμενα ανεβάζουν το μερίδιο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων κοντά στο 75%!

Η τάση της ολοκληρωτικής επικράτησης της ηλεκτροκίνησης συνεχίστηκε και φέτος: το Μάρτιο του 2021, το 56% όλων των νέων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν ήταν αμιγώς ηλεκτρικά μπαταρίας. Παρά το μικρό πληθυσμό των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, η Νορβηγία κατέχει την τέταρτη θέση στον κόσμο σε αριθμό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων και την πρώτη σε κατά κεφαλή πωλήσεις.

Ο ενθουσιασμός για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πηγαίνει πολύ πίσω στη Νορβηγία. Ήδη από τη δεκαετία του 1970, η εταιρεία Strømmens Verksted άρχισε να πειραματίζεται με ηλεκτρικά οχήματα και αργότερα η ABB Battery Drives ανέπτυξε έναν κινητήρα, που χρησιμοποιήθηκε δοκιμαστικά σε ένα VW Golf Citystromer το 1989.

Ακολούθησε μια σειρά δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες για τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 1990 έως το 1999, αλλά η κυβερνητική υποστήριξη για την ηλεκτρονική κινητικότητα αυξήθηκε πραγματικά πριν από 30 χρόνια.

Εκείνη την εποχή, η περιβαλλοντική ομάδα του ιδρύματος Bellona και οι ποπ σταρ του συγκροτήματος Αha ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για την κατάργηση των τελών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η οποία έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας το 1990. Από τότε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν γίνει όλο και πιο συχνό θέαμα στους δρόμους της Νορβηγίας.

Τα δεδομένα που κάνουν εφικτή τη ηλεκτροκίνηση

Υπάρχουν σχεδόν 19.000 σταθμοί φόρτισης σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον δύο σταθμούς ταχείας φόρτισης κάθε 50 χιλιόμετρα σε όλους σχεδόν τους κύριους δρόμους. Υπάρχουν περισσότεροι από 350 σταθμοί φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους, με τη χώρα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη πίσω από την Ολλανδία, η οποία έχει 386. Για σύγκριση, η Γερμανία διαθέτει περίπου 54 σταθμούς φόρτισης ανά 100.000 κατοίκους.

Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει η υποδομή φόρτισης της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από υδροηλεκτρικά εργαστάσια, καθιστώντας την τιμή της τροφοδοσίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πολύ χαμηλότερη από αυτή των αυτοκινήτων που διαθέτουν κινητήρες εσωτερικής καύσης και απαιτούν ορυκτά καύσιμα.

Οι οδηγοί που επιλέγουν ηλεκτρικά οχήματα στη Νορβηγία επωφελούνται επίσης από κυβερνητικά κίνητρα, με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 25% να αφαιρείται και να μην επιβάλλεται επιπλέον φόρος με βάση τις εκπομπές και το βάρος, όπως συμβαίνει με τα οχήματα που έχουν κινητήρες εσωτερικής καύσης. Μπορούν επίσης να σταθμεύσουν δωρεάν σε πολλά μέρη και επιτρέπεται να χρησιμοποιούν λωρίδες αστικών λεωφορείων - ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα κατά τις ώρες αιχμής.

Με αυτά τα δεδομένα και παρότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Νορβηγία το χειμώνα δεν ευνοούν την επίτευξη της μέγιστης αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων, αυτά τείνουν να υποκαταστήσουν πλήρως τα συμβατικά και απολαμβάνουν σχεδόν καθολικής προτίμησης από τους κατοίκους της χώρας.

Ενεργειακή αυτονομία σε «πράσινη» ενέργεια

Η Νορβηγία δεν είναι λαμπρό παράδειγμα μόνο σε επίπεδο υιοθέτησης μεταφορικών μέσων μηδενικών ρύπων, αλλά και παραγωγής πράσινης ενέργειας. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, η χώρα είχε δημιουργήσει φράγματα για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, που καλύπτει το πλείστο μέρος της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Από το 2013 η Νορβηγία καλύπτει το 98% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την παραγωγή να αναλύεται όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα.

Παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στη Νορβηγία

Πηγή

Ποσότητα (σε TWh)

Υδροηλεκτρική

129 TWh

Αιολική

1,9 TWh

Γεωθερμική

3,3 TWh

Σύνολο

134 TWh

Με μακροχρόνιο σχεδιασμό, όραμα και δημιουργία υποδομών, η Νορβηγία μας προσφέρει έτοιμη τη λύση για το πέρασμα στην εποχή της παραγωγής ενέργειας αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και των μεταφορών με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Δεν μένει παρά να το ακολουθήσουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA