Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Klarna είναι μια εταιρεία πληρωμών που ιδρύθηκε πριν από μερικά χρόνια από τον Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι και ο ίδιος έφερε στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα πραγματικότητα: ότι το σουηδικό κράτος βοηθάει ιδιαίτερα τις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε βαθμό που να μπορεί να κοντράρει στα ίσια τη Silicon Valley.

Διαβάστε ακόμη: Βιοτεχνολογία: Διευρύνονται οι ορίζοντες για τις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο 39χρονος -δισεκατομμυριούχος πλέον- τόνισε πως η πολιτική πρόθεση της Σουηδίας εδώ και πάνω από 30 χρόνια να τοποθετήσει τουλάχιστον έναν υπολογιστή σε κάθε σπίτι, έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη εταιρειών που ασχολούνται με την τεχνολογία.

Σημείωσε, δε, πως ακόμη και για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, η αγορά υπολογιστή στη Σουηδία δεν είναι ουτοπία και το πρόγραμμα πέτυχε μέσα σε μια τριετία να μπει computer στο ¼ των νοικοκυριών. Μέσα σε όλα αυτά, οι μεγάλες ταχύτητες και η ευκολία σύνδεσης στο διαδίκτυο έχουν τραβήξει κι αυτές το ενδιαφέρον μεγάλων, αλλά και νεοσύστατων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα κράτος που τα κέρδη των εταιρειών φορολογούνται με 30% και ο φόρος εισοδήματος μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 60%!

Η εταιρεία Klana, όπως αναφέρει ο ιδρυτής της στο πρακτορείο Reuters, ιδρύθηκε το 2005, όταν στη Σουηδία υπήρχαν 28 ενεργές ευρυζωνικές συνδέσεις ανά 100 κατοίκους, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να κινείται στο 3,7! Η Klarna αποτιμάται αυτή τη στιγμή στα 46 εκ. δολάρια και οι αναλυτές εκτιμούν πως θα καταφέρει να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσα στο 2022.

Ο Σιεμιατκόφσκι αποθέωσε στη συνέντευξή του τόσο το θέμα της κοινωνικής ασφάλειας και της φροντίδας των παιδιών, όσο και το κομμάτι της ασφάλειας που αισθάνεται οποιοσδήποτε θέλει να επενδύσει. Συγκεκριμένα ανέφερε πως το σουηδικό κράτος στηρίζει όποιον χάσει τη δουλειά του ή αποτύχει η επιχείρησή του, δίνοντας το 80% του μισθού του για τις 300 πρώτες μέρες ανεργίας.

Ο Γκόχαρ Αβαγιάν, ιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής video-μηνυμάτων Vaam, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη πως η κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία επιτρέπει σε όλους να αισθάνονται περισσότερο σίγουροι στα πόδια τους για να πάρουν ένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Η Σουηδία έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης startups στον κόσμο, με 20 νεοφυείς επιχειρήσεις ανά 1000 εργαζομένους, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό έκρυθμης τριετούς λειτουργίας των εταιρειών που αγγίζει το 74%.

Ειδικά στις κορυφαίες startups που αποτιμώνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, η Στοκχόλμη βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Silicon Valley.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που τονίζουν πως η διαδικασία διοίκησης και νομικής υποστήριξης για μη-Σουηδούς πολίτες και άτομα που γενικότερα δεν συνομιλούν την τοπική γλώσσα, είναι αρκετά δύσκολη και ίσως λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις αποτρεπτικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA