Μενού
  • Α-
  • Α+

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την οποία δείχνει να αναγνωρίζει επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων το 1917 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ενέτεινε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ότι «τέτοιες συζητήσεις θα έπρεπε να γίνονται από ιστορικούς», ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «η ιστορία δεν ξαναγράφεται». 

Διαβάστε ακόμα: Γενοκτονία Αρμενίων: Όταν ο Τραμπ έλεγε όχι στην αναγνώριση για να κάνει το χατίρι του Ερντογάν

Η πρώτη αντίδραση του Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται μαθήματα από κανέναν για την ιστορία της», σε μια πρώτη αντίδρασή του στις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν. «Οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν τη ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ. «Δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας», πρόσθεσε.

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Δεν έχει επιστημονική βάση

Εντονη αντίδραση από το Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν αμέσως μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε στις 24 Απριλίου υπό την πίεση ακραίων αρμενικών αντι-τουρκικών κύκλων. Είναι σαφές ότι η εν λόγω δήλωση δεν έχει καμία επιστημονική και νομική βάση, ούτε στηρίζεται σε στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «γενοκτονία», όπως ορίζεται αυστηρά από το διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα πολιτικά κίνητρα της κάθε περιόδου, των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκφραστεί σαφώς για τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των γεγονότων του 1915.

Επιπλέον, το 2005 η Τουρκία πρότεινε στην αρμενική πλευρά να συστήσει μια κοινή επιτροπή Ιστορίας για να ριχτεί ένα φως δικαιοσύνης στα ιστορικά γεγονότα αυτής της περιόδου. Αν και η Αρμενία δεν ανταποκρίθηκε ποτέ σε αυτήν την πρόταση, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική δικαιοδοσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία.

Ως μία χώρα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που αποτελεί λίκνο των πολιτισμών και η οποία έχει υιοθετήσει τη στάση της ειρήνης και της ηρεμίας στην ανθρωπότητα, παρά όλα τα δεινά της, η Τουρκία δεν απέφυγε ποτέ να αντιμετωπίσει την ιστορία της και δεν θα πάρει μαθήματα από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με αυτό το θέμα.

Με την ευκαιρία αυτή, τιμούμε για άλλη μια φορά τη μνήμη των ανθρώπων από όλες τις μουσουλμανικές, χριστιανικές και εβραϊκές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έχασαν τη ζωή τους υπό τις εξαιρετικές συνθήκες της περιόδου πριν και κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 24 Απριλίου για τους Οθωμανούς Αρμένιους, που έχασαν τη ζωή τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής λειτουργίας στο Αρμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη φέτος, αντανακλά την προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Μετά από περισσότερα από 100 χρόνια που έχουν περάσει από αυτό το επονείδιστο παρελθόν, αντί να καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για να θεραπεύσει τις πληγές του παρελθόντος και να χτίσουμε μαζί ένα μέλλον στην περιοχή μας, η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να προκαλέσει την πόλωση των εθνών και να εμποδίσει την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας.

Αυτή η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από τη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού, τουναντίον θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που θα υπονομεύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας. Καλούμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να στηρίξει προσπάθειες που δεν αποσκοπούν στην καθιέρωση μιας έμπρακτης ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των τουρκικών και των αρμενικών εθνών, αλλά αντίθετα να εξυπηρετήσει την ατζέντα αυτών των κύκλων που θέλουν να προκαλέσουν εχθρότητα αντλούμενη από την ιστορία».

«Ήρθε η ώρα να χωρίσουμε τους δρόμους μας με τις ΗΠΑ»

Και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν δεν άργησε να επικρίνει την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έγραψε στο Twitter: 

«Στο ένδοξο παρελθόν του τουρκικού έθνους δεν υπάρχει ούτε γενοκτονία ούτε σφαγή. Η ιστορία μας είναι πεντακάθαρη και δεν οφείλουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν. H δήλωση του Μπάιντεν για γενοκτονία δεν έχει καμία νομική εγκυρότητα και ταυτόχρονα αποτελεί πολιτική ανοησία και ανηθικότητα. Ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι μας από μία χώρα που ήταν σύμμαχος» έγραφε.

«Η σκανδαλώδης και στρεβλή δήλωση του Μπάιντεν επισείουν τον κίνδυνο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ να γλιστρήσουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο. Με μία τέτοια νοοτροπία που προσπαθεί να ρίξει σκιά γενοκτονίας σε μια χώρα, με την οποία έχει δημιουργήσει σχέσεις φιλίας και στρατηγικούς δεσμούς, είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν» συμπλήρωσε.

«Η μετάλλαξη της ιστορίας σε εργαλείο κατάχρησης από τους πολιτικούς όχι μόνο θα εμβαθύνει το χάσμα μεταξύ πολιτισμών και εθνών, αλλά θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μια πόλωση ανάμεσα στις γενιές. Αυτό δεν θα ωφελήσει κανέναν, καμία χώρα.

Οι φρικαλεότητες των συμμοριών των Αρμενίων τη δεκαετία του 1910 και οι επιθέσεις τους χωρίς διάκριση, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων σε κάθε γωνιά της Ανατολίας, δεν αποτελεί δημοκρατική διεκδίκηση δικαιωμάτων, αλλά μια ύπουλη και βάναυση τρομοκρατική επιχείρηση. Το τουρκικό έθνος δεν λύγισε σε μία τέτοια επιχείρηση» κατέληξε.

https://twitter.com/dbdevletbahceli/status/1386010791443410949?ref_src=twsrc^tfw

«Να κοιτάξει το παρελθόν και το τώρα ο Μπάιντεν»

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν είχε καλέσει τις ΗΠΑ να αναλογιστούν καλύτερα το δικό τους παρελθόν – θυμίζοντας την απάντηση που είχε δώσει η Τουρκία στη δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ότι ο κ. Ερντογάν είναι δικτάτορας. «Καταδικάζουμε σθεναρά και απορρίπτουμε τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, οι οποίες απλώς επαναλαμβάνουν τις κατηγορίες εκείνων που η μόνη τους ατζέντα είναι η εχθρότητα έναντι της χώρας μας», ανέφερε σε ανάρτησή του κ. Καλίν. «Εμείς συμβουλεύουμε τον Αμερικανό πρόεδρο να κοιτάξει το παρελθόν και το τώρα της ίδιας του της χώρας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

https://twitter.com/ikalin1/status/1385995336326516740?ref_src=twsrc^tfw

Η επίσημη αναγνώριση από τον Μπάιντεν 

Με δημόσια τοποθέτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων λίγες ώρες νωρίτερα. «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων στην Οθωμανική εποχή και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε το να ξαναγίνει μια τέτοια κτηνωδία.  Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν στο θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. 

Τιμούμε τα θύματα του Meds Yeghern, έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ από την ιστορία και θυμόμαστε για να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του. Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. 

Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον - προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και της αδιαλλαξίας, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. 

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας αναζητήσουμε τη επούλωση των πληγών και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA