Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί ηγέτες του πλανήτη τον παρακάλεσαν να τους βοηθήσει με τα εμβόλια για τον κορονοϊό, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεσή του ότι θα παράσχει σε όλους βοήθεια, αλλά παραμένοντας αόριστος όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα.

«Όλες οι χώρες του κόσμου στρέφονται σ’ εμάς», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με κυβερνήτες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το 40% των ηγετών του πλανήτη ρωτούν αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε», εξήγησε, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς.

«Θα προσπαθήσουμε», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, χωρίς να δώσει κάποιους συγκεκριμένους αριθμούς ή να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό. Επέμεινε ότι πρόθεσή του είναι να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς. «Πιστεύω ότι μπορούμε να παρασκευάσουμε πολύ περισσότερα εμβόλια», εκτίμησε. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν υποσχεθεί ότι θα παράσχουν 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άλλες χώρες.

Κατάργηση της πατέντας των εμβολίων

Υπενθυμίζεται πως στις 6 Μαΐου ο Τζο Μπάιντεν πρότεινε κατάργηση της πατέντας των εμβολίων. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, σχολιάζοντας τη δήλωση Μπάιντεν. 

«Μνημειώδη στιγμή στη μάχη κατά της Covid-19» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να στηρίξει την άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια.

Πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάργηση των πατεντών;

Σημειώνεται πως η άρση των πατεντών δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το αίτημα αυτό θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των διεργασιών.

Για την ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αντίσταση σε μια τέτοια εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, που συναντήθηκαν στο Λονδίνο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση για το θέμα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο των G7 καλεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος διανομής εμβολίων Covax του ΟΗΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA