Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις στιγμές τρόμου που βιώνει όντας μάρτυρας των συγκρούσεων μεταξύ Αράβων μουσουλμάνων και Εβραίων στην πόλη Λοντ του Ισραήλ, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο ιερομόναχος Μαρκέλλος της μονής του Αγίου Γεωργίου.

Διαβάστε ακόμη: Σε ξεσηκωμό κατά του Ισραήλ καλεί ο Ερντογάν - Μιλά για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

«Είμαι ακριβώς στην μέση ανάμεσα στα δύο πυρά. Όταν πετάει η αστυνομία αυτά τα δακρυγόνα και λάμψης και αυτά που μυρίζουν πολύ άσχημα για να τους σκορπίσει αυτά πέφτουν ακριβώς ανάμεσα στο μοναστήρι και στην εκκλησία και έχουν πέσει πολλά απάνω εδώ στην στέγη μου και στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού» περιγράφει ο ιερομόναχος Μάρκελλος.

Δίπλα από τον ελληνορθόδοξο ναό βρίσκεται ένα τζαμί, στο οποίο ταμπουρώνονται οι Άραβες πετώντας πέτρες κατά των Ισραηλινών, φοβούμενοι αντίποινα μετά την επίθεση σε ένα εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο και ένα μουσείο. «Είχαμε κάθε βράδυ χιλιάδες κόσμου, μουσουλμάνοι που περιστοίχιζαν το τζαμί, φρουρούσαν το τζαμί για να μην έρθουν δήθεν Εβραίοι και το κάψουνε, ως αντίποινα και έτσι δημιουργήθηκαν πολλές μάχες ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στο στρατό και στην αστυνομία» τονίζει. Όταν είδε τους μουσουλμάνους να ανεβαίνουν στην στέγη φοβήθηκε ότι και το μοναστήρι θα γίνει πεδίο μάχης. «Φοβήθηκα όταν ανέβηκαν στην στέγη του μοναστηριού απάνω και απάνω στην εκκλησία προχθές την Πέμπτη. Τους παρακάλεσα να μην ξανανεβούνε και ευτυχώς με άκουσαν» καταλήγει.

Γάζα: Περίπου 200 νεκροί σε μία εβδομάδα

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν και η χθεσινή νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστινίους να κάνουν λόγο για την πλέον αιματηρή στην περίπου μία εβδομάδα αραβοϊσραηλινών εχθροπραξιών. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ισχυρίζεται πως το χτύπημα σε κτήριο που στέγαζε γραφεία των Al Jazeera και Associated Press αποτελούσε κρησφύγετο μελών της Χαμάς

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες πλήγματα μέσα σε μερικά λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σημειώνεται, παράλληλα, πως το χθεσινό βράδυ έλαβε χώρα επίθεση σε κεντρικό δρόμο της Γάζας, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν 3 διαφορετικά κτήρια και να υπάρξουν σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, αλλά και τραυματισμοί. Το σαββατοκύριακο, παράλληλα, σημειώθηκε και επίθεση σε μπλόκο αστυνομικών στο Ισραήλ με αποτέλεσμα δύο άνδρες των ισραηλινών αρχών ασφαλείας να πέσουν νεκροί.

42 νεκροί μέσα σε μία ημέρα

Από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όποτε ξεκίνησε ο νέος κύκλος αίματος στη Λωρίδα της Γάζας, τη χθεσινή νύχτα καταγράφηκαν οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 42 Παλαιστίνιοι - ανάμεσά τους τουλάχιστον οκτώ παιδιά και δύο γιατροί - σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις.

Συνολικά, από τη 10η Μαΐου, έχουν σκοτωθεί 197 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 58 παιδιών, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.200. Στην ισραηλινή πλευρά, οι αρχές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, και 282 τραυματίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA