Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και συγκίνησε, διακρίνεται ο αξιωματούχος της ισπανικής αστυνομίας (Guardia Civil), Χουάν Φρνασίσκο να σώζει ένα μωρό σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ισπανικής πόλης Θέουτα στη Βόρεια Αφρική.https://twitter.com/guardiacivil/status/1394650130985455624?ref_src=twsrc^tfw

Διαβάστε ακόμη: Μεταναστευτικό: Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την ΕΕ να στηρίξει την Ισπανία για τις μαζικές αφίξεις στη Θέουτα

Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Guardia Civil στο Twitter και προσωποποιείται το δράμα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν μία καλύτερη ζωή και συχνά προσπαθούν να επιβιώσουν στα νερά της Μεσογείου. Το μωρό όταν σώθηκε ήταν δεμένο στην πλάτη της μητέρας του.

Ο ίδιος μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «The Country», δήλωσε «δεν ήξερα εάν το μωρό ήταν ζωντανό ή νεκρό όταν το έβγαζα από το νερό. Ήταν κρύο και δεν μπορούσε να κινηθεί» και προσέθεσε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιο ανθρώπινο κύμα με εκατοντάδες δυστυχισμένους ανθρώπους. «Η δουλειά μας περιλαμβάνει ν' ανασύρουμε σώματα από το νερό, αλλά αυτή τη φορά οι επιζώντες έπρεπε να σωθούν και να παρέμβουμε για το τι ήταν πιο επείγον. Υπήρχαν πολλοί γονείς, μητέρες, πατέρες, οι οποίοι είχαν δέσει τα παιδιά τους πάνω τους με κάποιο ρούχο», είπε ακόμα ο Φαρνσίσκο και προσέθεσε ότι το παιδί είναι καλά στην υγεία του.

Το συγκεκριμένο βρέφος ήταν μόνο ένα από τα μωρά και τα παιδιά που έσωσαν οι φύλακες, από τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα από το Μαρόκο τις τελευταίες ημέρες. Από το πρωί της Δευτέρας, σχεδόν 8.000 μετανάστες έχουν εισέλθει στον ισπανικό θύλακα Θέουτα κολυμπώντας ή πεζοί, σε ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης, αφότου η Ισπανία είχε κατηγορήσει το Μαρόκο ότι χαλάρωσε τους όρους μετανάστευσης στη δική τους πλευρά των συνόρων.

Ο επικεφαλής του ισπανικού θύλακα είχε κατηγορήσει τις μαροκινές αρχές ότι δεν καταφέρνουν να προστατεύσουν τη δική τους πλευρά των συνόρων και συνέδεσε την αύξηση των εισροών μεταναστών με την απόφαση της Μαδρίτης να επιτρέψει στον Μπραχίμ Γάλι επικεφαλής του Μετώπου Πολισάριο, των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας, να νοσηλευθεί στην Ισπανία αφού μολύνθηκε από covid-19. Η Θέουτα και η Μελίγια, οι οποίες ανήκουν διοικητικά στην Ισπανία είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που βρέθηκε στη Θέουτα δήλωσε ότι 4.800 από τους περισσότερους από 8.000 μετανάστες που πέρασαν στην πόλη έχουν απελαθεί και οι δυνάμεις ασφαλείας και από τις δύο πλευρές έχουν παρέμβει για να εμποδίσουν την είσοδο άλλων. «Προχωράμε στην άμεση απέλαση όσων έχουν εισέλθει παράτυπα», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA